• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Healthy Ageing in onderzoek

Print 
Healthy Research

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Het UMCG bekleedt een internationale toppositie op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Topwetenschappers komen vanuit de hele wereld naar het UMCG vanwege de excellente onderzoeksfaciliteiten, de inspirerende onderzoeksomgeving en de duidelijke focus: Healthy Ageing.

Twee belangrijke pijlers van Healthy Ageing zijn Life​Lines en ERIBA (European Research Institute for the Biology of Ageing). LifeLines is een grootschalige populatiestudie naar de vraag waarom de een al relatief vroeg een chronische ziekte ontwikkelt en de ander tot op hoge leeftijd vitaal blijft. Bij ERIBA doen (internationale) topwetenschappers op celniveau onderzoek naar het verouderingsproces en ziekten die daarmee gepaard gaan zoals kanker en Alzheimer. 

Healthy Ageing is ook de rode draad in de vijf onderzoeksinstituten​ en drieëndertig interdisciplinaire onderzoekprogramma’s die het UMCG telt.De instituten zijn Brain and Cognition (focus: het verouderende brein), SHARE (onderzoek naar klinische, psychologische en sociale factoren, gerelateerd aan gezond ouder worden), W.J. KOLFF Institute (biomaterialenonderzoek), GUIDE (geneesmiddelenonderzoek) en het Cancer Research Center (funadamenteel onderzoek naar kanker, onderzoek naar methoden voor eerdere opsporing, specifiekere diagnose en behandeling en de verbetering van de kwaliteit van leven van overwinnaars van kanker).

De instituten werken onder de vlag van de  Graduate School of Medical Sciences (GSMS) samen aan de opleiding en training van studenten van de Research Masters en PhD-studenten tot excellente onderzoekers. ​​Op deze pagina leest u over het onderzoek dat rond het thema Healthy Ageing en binnen de instituten en de GSMS wordt gedaan.

Lees in KennisInZicht

Leeftijd zegt niets  

"Als je zegt dat je iets met kinderen hebt hoef je het nooit uit te leggen. Maar iets met ouderen?" Sophia de Rooij (46) draagt ouderen haar leven lang al een warm hart toe. Misschien, filosofeert de UMCG-hoogleraar, komt het door de vele oude mensen in haar familie, zoals haar oma die haar deels opvoedde en met wie ze het goed kon vinden.

Lees het artikel in KennisInzicht 
Stoppen met roken heeft altijd zin  

Vaak snijdt longarts Huib Kerstjens in zijn spreekkamer het onderwerp aan met de zin: Dat roken niet goed voor u is, hoef ik u natuurlijk niet te vertellen. “Want mensen weten heel goed dat roken ernstige ziektes als longkanker kan veroorzaken.”

Lees het artikel in KennisInzicht 
De eerste 1000 dagen  

De eerste 1000 dagen van ons leven zijn van groot belang voor de ontwikkeling van onze gezondheid gedurende de rest van ons leven. Eline van der Beek onderzoekt de komende jaren hoe je de ontwikkeling in die periode met behulp van voeding positief kunt beïnvloeden.

Lees het artikel in KennisInzi 
Sensoren tegen werkstress  

UMCG-hoogleraar Biomedische Productontwikkeling Bart Verkerke werkt aan superslimme sensoren die ons een seintje geven als we niet goed staan of zitten, te veel stress hebben, minder alert worden en noem maar op.

Lees meer op KennisInZicht 
Met muziek minder pijn  

Patiënten die herstellen van een operatie ervaren minder pijn wanneer ze hebben geluisterd naar live muziek. Een onderzoek op drie chirurgische verpleegafdelingen van het UMCG in samenwerking met het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen toont dit aan.

Lees meer op KennisInZicht 
Met beweging minder ziek  

“De behandeling tegen kanker is al zo zwaar, dus doe maar rustig aan.” Dat was wat kankerpatiënten jarenlang te horen kregen. Logisch, zou je denken, want een ziek lichaam heeft al genoeg werk te verzetten. De laatste jaren blijkt echter keer op keer dat het juist goed is om tijdens behandelingen te blijven bewegen. Internist-oncoloog Annemiek Walenkamp (48) — zelf fervent sporter — doet hier sinds 2012 onderzoek naar.

Lees meer op KennisInZicht 
Dokters: schrijf bewegen voor  

Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Toch betrekken dokters dat gegeven niet of nauwelijks in hun behandelingen. Dat moet anders, vertelt revalidatiearts Rienk Dekker. Het UMCG en het Amsterdam UMC (voorheen VUmc) gaan met verschillende partners daarom een praktisch hulpmiddel ontwikkelen om ‘bewegen’ in het therapeutisch arsenaal te brengen.

Lees meer op KennisInZicht 
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram