• Tekstgrootte
 Mijn UMCG  

Healthy Ageing in onderzoek

Print 
Healthy Research

​​​​​​​​Het UMCG bekleedt een internationale toppositie op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Topwetenschappers komen vanuit de hele wereld naar het UMCG vanwege de excellente onderzoeksfaciliteiten, de inspirerende onderzoeksomgeving en de duidelijke focus: Healthy Ageing.

Twee belangrijke pijlers van Healthy Ageing zijn LifeLines en ERIBA (European Research Institute for the Biology of Ageing). LifeLines is een grootschalige populatiestudie naar de vraag waarom de een al relatief vroeg een chronische ziekte ontwikkelt en de ander tot op hoge leeftijd vitaal blijft. Bij ERIBA doen (internationale) topwetenschappers op celniveau onderzoek naar het verouderingsproces en ziekten die daarmee gepaard gaan zoals kanker en Alzheimer. 

Healthy Ageing is ook de rode draad in de vijf onderzoeksinstituten​ en drieëndertig interdisciplinaire onderzoekprogramma’s die het UMCG telt. De instituten zijn BCN-BRAIN (focus: het verouderende brein), SHARE (onderzoek naar klinische, psychologische en sociale factoren, gerelateerd aan gezond ouder worden), W.J. KOLFF Institute (biomaterialenonderzoek), GUIDE (geneesmiddelenonderzoek) en het Cancer Research Center (funadamenteel onderzoek naar kanker, onderzoek naar methoden voor eerdere opsporing, specifiekere diagnose en behandeling en de verbetering van de kwaliteit van leven van overwinnaars van kanker).

De instituten werken onder de vlag van de Graduate School of Medical Sciences (GSMS) samen aan de opleiding en training van studenten van de Research Masters en PhD-studenten tot excellente onderzoekers. Op deze pagina leest u over het onderzoek dat rond het thema Healthy Ageing en binnen de instituten en de GSMS wordt gedaan.

Lees in KennisInZicht

Leeftijd zegt niets  

"Als je zegt dat je iets met kinderen hebt hoef je het nooit uit te leggen. Maar iets met ouderen?" Sophia de Rooij (46) draagt ouderen haar leven lang al een warm hart toe. Misschien, filosofeert de UMCG-hoogleraar, komt het door de vele oude mensen in haar familie, zoals haar oma die haar deels opvoedde en met wie ze het goed kon vinden.

Lees het artikel in KennisInzicht 
Niet voor de prijzen  

Ze vergelijkt wetenschap met topsport – keihard werken en offers maken. Maar: "Dat doe je niet om prijzen te winnen". Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica in het UMCG, kreeg de Spinozapremie uitgereikt – de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland.

Lees het artikel in KennisInzicht 
Borstkanker, welk risico?  

Borstkanker in de familie leidt tot veel ongerustheid: zal het jou of je dochters ook treffen? En hoe groot is het risico eigenlijk dat het gebeurt? Met die vraag worden familieleden verwezen naar de afdeling Klinische Genetica van het UMCG. Janet Vos deed onderzoek naar het nauwkeuriger schatten van het risico op borstkanker voor vrouwen met een erfelijke aanleg.

Lees het artikel in KennisInzicht 
1.1 miljoen van het KWF  

Horen dat je kanker hebt, heeft een oorverdovende impact op je leven. Ongeveer een kwart van de kankerpatiënten krijgt dan ook depressieve klachten. Maar hoe herken je die nou op tijd? En welke behandeling is voor welke patiënt dan het beste? Gezondheidspsychologen Maya Schroevers en Joke Fleer van het UMCG kregen van KWF Kankerbestrijding 1,1 miljoen euro om dat eens goed te onderzoeken.

Lees het artikel in KennisInzicht 
Speuren naar PKU   

Als student-assistent werkte Francjan van Spronsen mee aan een onderzoek naar een zeldzame stofwisselingsziekte. Daar begon hij met vragen stellen en antwoorden zoeken. Nu, als hoogleraar Kindergeneeskunde, zoekt hij verder naar de oorzaken en de gevolgen van een ontregelde stofwisseling. “Ik kan me als een Sherlock Holmes vastbijten in onderzoek.”

Lees het artikel in KennisInzicht 
DNA in een app  

“We kunnen er zeker van zijn dat de genetica veel belangrijker wordt in de medische zorg dan nu het geval is. En op veel verschillende terreinen,” stelt hoogleraar Cisca Wijmenga. Als een van de initiatiefnemers van het langlopende genetische onderzoek LifeLines, is Wijmenga gewend om na te denken over de vraag hoe kennis die we vandaag verkrijgen onze toekomst kan beïnvloeden.

Lees het artikel in KennisInzicht 
Voetbalprofessor zwaait af  

Hoogleraar Chris Visscher (65) zwaait vandaag af als hoofd van het Centrum voor Bewegingswetenschappen. Ze noemen hem de voetbalprofessor. Dat komt: ooit was hij een verdienstelijk voetballer. Hij haalde ook een licentie waarmee hij een jaar assistent-trainer bij FC Groningen was. Maar de titel voetbalprofessor dankt hij, denkt hij, vooral aan de vele publicaties over voetbal. “Ik ben wereldwijd een van de wetenschappers met de meeste publicaties over voetbal op zijn naam.”

Lees het artikel in KennisInzicht 
De eerste 1000 dagen  

De eerste 1000 dagen van ons leven zijn van groot belang voor de ontwikkeling van onze gezondheid gedurende de rest van ons leven. Eline van der Beek onderzoekt de komende jaren hoe je de ontwikkeling in die periode met behulp van voeding positief kunt beïnvloeden.

Lees het artikel in KennisInzi 
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram