• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

“Leer kinderen waar voedsel vandaan komt”

Print 
17 oktober 2016


Wat betekent gezond leven voor jou en wat doe je eraan om gezond en gelukkig te zijn? In deze rubriek geven Noorderlingen antwoord op deze vraag. Deze keer nemen we een kijkje in het leven van Tamara de Zeeuw, die als student de wereldgerechten inruilde voor goed, schoon en eerlijk eten; ofwel Slow Food.

Wat betekent gezondheid voor jou?

“Wat is gezond en wat is ongezond? Het lijkt een gemakkelijke vraag maar in de wereld van de diëtisten en voedselkenners zijn de meningen verdeeld. Omdat het zo ingewikkeld lijkt om gezond te eten, geven sommige mensen de moed bij voorbaat op. Anderen proberen juist heel extreem gezond te leven door chiazaad te eten, rare papjes te maken en tarwegras shots te nemen. Bij gezond eten gaat het wat mij betreft om een middenweg; denk na over wat je in je mond stopt, maar ga vooral op zoek naar een gezonde manier van eten waar je je goed bij voelt.”

Is gezond eten je met de paplepel ingegoten?

​''Ik wil weten waar mijn eten vandaan komt''

“Nee, eigenlijk niet. We aten thuis heel standaard; aardappels, groenten, vlees. Maar dan wel anderhalve kilo kip voor vier personen en een kleine bloemkool. Dat prakten we dan lekker door elkaar en daar ging dan appelmoes overheen. Als student was ik dat eten zat en ging ik zelf experimenteren Ik begon bij de wereldgerechten maar merkte toen dat je zelf nog steeds veel moet toevoegen. Toen dacht ik: ‘dat kan ik zelf ook wel’ en ben ik me in de wondere voedselwereld gaan verdiepen . Zo ontstond mijn interesse voor Slow Food; gezond, puur, eerlijk en duurzaam voedsel. Waardering voor eten en het genieten daarvan staan bij mij voorop. Ik vind het heel belangrijk om te weten waar mijn eten vandaan komt. Daar zouden we in het onderwijs ook meer aandacht aan moeten besteden.”

Waarom vind je dat?

“Ik heb vroeger tijdens verzorging één keer een broodje ‘gezond’ gemaakt. Dat was een wit stokbroodje met kaas en één blaadje sla! Meer heb ik niet geleerd over (gezonde) voeding en waar het eten vandaan komt. Dat vind ik een gemiste kans. Als er thuis ook geen aandacht is voor gezonde, eerlijke voeding, dan wordt het moeilijk om zoiets zelf op te pakken.”

Wat doe je nog meer om gezond en gelukkig te blijven?

​''Van koken word ik heel blij''

“Ik vind bewegen heel belangrijk. Vroeger deed ik aan paardrijden, zwemmen, tennis en voetbal. Tijdens mijn studie kwam daar weinig meer van. De enige beweging die ik toen kreeg, was het fietsen van huis naar de collegebanken. De rest van de dag zat ik te luisteren en naar een schermpje te staren. Ik studeerde geschiedenis maar omdat ik heel blij werd van eten en koken, heb ik een carrièreswitch gemaakt. Ik werk nu als kok bij Eetlust, sta eigenlijk de hele dag en merk dat ik aan het eind van de dag een stuk voldaner moe ben.’

Heb je nog een tip voor mensen die gezond willen gaan eten maar dat moeilijk vinden?

“Gezond eten hoeft niet zo moeilijk te zijn, echt niet! Als je het moeilijk vindt om veel groenten te eten dan is soep bijvoorbeeld een goede manier om meer vitaminen binnen te krijgen. Kies een aantal groenten die je lekker vindt, kook deze samen met een beetje bouillon en pureer het geheel vervolgens met de staafmixer.”

Wat is jouw levensmotto?

''Kies voor eten dat met zorg is gemaakt''

“Vote with your fork, eat with your heart. Stem met je vork en eet met je hart.  
Wees je bewust van wat je eet en waar dit vandaan komt. Maar eet vooral met je hart. Ofwel: eet ook gewoon lekkere dingen, maar dan wel dingen die met zorg gemaakt zijn.”

Slow Food

Slow Food is een wereldwijde beweging die bestaat uit mensen die staan voor good, clean & fair food. Good staat voor smaakvol, gezond eten van een hoge kwaliteit. Clean voor productieprocessen die geen schade veroorzaken aan de omgeving. Fair voor het bereikbaar zijn voor iedereen, toegankelijke prijzen voor consumenten, gezonde voorwaarden en marge voor producenten. Tamara blogt over haar liefde voor eerlijk, gezond eten. Lees hier verder...

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram