• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

“Gezondheid is luisteren naar je lichaam!”

Print 
05 januari 2017

Wat betekent gezond leven voor jou en wat doe je eraan om gezond en gelukkig te zijn? In deze rubriek geven Noorderlingen antwoord op deze vraag. Deze keer nemen we een kijkje in het leven van Jasmijn (23 jaar) uit Groningen.

Kan je kort iets vertellen over jezelf?

“Ik ben Jasmijn, opgegroeid in Haarlem en voor mijn studie naar Groningen verhuisd. Momenteel ben ik bezig met mijn Master Marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen en vanaf februari ga ik een Master Internship van 5 maanden in New York City doen! Daar kijk ik enorm naar uit! Naast mijn studie werk ik bij Wadapartja, sport ik graag, kook en bak ik veel en eet ik met liefde mijn maaltijden en baksels op. Ook drink ik graag koffie met vriendinnen en houd ik van fotograferen.”

Wat is volgens jou de definitie van gezondheid? 

'Gezondheid is goed luisteren naar je lichaam'

“Als ik denk aan gezondheid, dan denk ik aan luisteren naar je lichaam. Het gaat niet om hoe goed je jezelf onder controle hebt, maar hoe goed je naar je lijf luistert. Als je dat lukt, dan doe je, in mijn ogen, het beste voor je lichaam en geest.”  

Wat betekent gezondheid voor jou?

“Heel veel. Ik probeer vaak stil te staan bij het feit dat alles het in mijn lichaam doet, ik eigenlijk nooit ziek ben en ik mijn lichaam ver kan pushen tijdens het sporten. Daar ben ik dankbaar voor! Ik heb tijden gekend waarin ik mijn lichaam namelijk minder waardeerde. Ik heb jarenlang (rond mijn vijftiende) heel intensief gedanst en op de dansacademie in Rotterdam gezeten en ik was in die tijd veel te gefocust op mijn uiterlijk. Daardoor verwaarloosde ik eigenlijk de ‘binnenkant’.  Toen ik stopte met dansen en verhuisde naar Groningen, ben ik me gaan verdiepen in eten en sporten en vond ik een manier van gezond leven die veel beter bij mij past en waar ik ook gelukkig van word omdat ik liever ben voor mezelf en mijzelf niet meer teveel opleg.”

Is gezond leven je met de paplepel ingegoten? 

'Wij vieren alles met eten, dat maakt mij heel gelukkig'

“Eigenlijk wel! Ik ben altijd veel buiten geweest als kind en heb aan paardrijden, turnen en dansen gedaan. Ik kreeg thuis zelden ongezonde maaltijden, bijna altijd vers, vaak vegetarisch (wat ik vanaf mijn twaalfde zelf ook ben). Als tussendoortje kreeg ik vaak een boterham met pindakaas mee in plaats van een koek. Tegelijkertijd houden wij thuis allemaal erg van lekker en veel eten ;-), van ‘ongezonde’ tussendoortjes en van uit eten gaan. Als wij iets te vieren hebben, dan komt daar eigenlijk altijd eten bij kijken en dan niet perse gezond eten. Hier word ik heel erg gelukkig van en dat zou ik ook niet willen missen.”

Wat doe je om healthy en happy te zijn en blijven?

“Lekker veel sporten en dan vooral de sporten waar ik op dat moment gelukkig van word. Ik dwing mezelf niet om dingen te doen die ik niet leuk vind. Doe ik dat wel dan leidt dat ertoe dat ik helemaal niets meer ga doen en dat maakt me ongelukkig. Een voorkeur voor een bepaalde sport komt voor mij vaak in fases, dus daar ga ik gewoon in mee. Daarnaast eet ik in de basis gewoon gezond en daardoor kan ik ook gewoon genieten van bijvoorbeeld een zak chocoladepepernoten.”

Zijn er ook uitdagingen waar je tegenaan loopt in je ambitie om zo gezond mogelijk te leven? Hoe ga je daarmee om?

'Soms is de balans zoek, maar dat kan je maar beter accepteren'

“Ja zeker, de vaak genoemde ‘balans’ is soms ver te zoeken bij mij. Sporten doe ik echt heel graag en plan ik altijd met plezier in. Daarentegen vind ik dat met eten af en toe lastiger. Ik denk dat dit een ongoing proces is. De ene keer gaat het heel goed en de andere keer kun je jezelf even niet inhouden. Dat accepteren vind ik soms lastig, maar ik merk dat dit wel het beste werkt. Dan lost het gevoel sneller op.”

Doe je ook aan een gezond eetpatroon en zo ja, hoe ziet dat eruit?

“Ik ontbijt goed, lunch altijd (wat, dat varieert van rijstwafels tot roggebrood en salade), neem meestal twee tussendoortjes (meestal een zelfgemaakte kwarkbol en iets van fruit) en eet altijd vegetarisch. Als ik in de avond sport, dan eet ik daarna  yoghurt of kwark. Dat is wat ik in de basis eet, maar er is ook ruimte voor ongezonder eten of een ongezonde snack.”

Wat is je favoriete gezonde recept? 

“Ik houd van ontbijten met havermout, havermout en nog meer havermout ;-) En dan vooral de ‘overnight oats’. Dat ontbijt eet ik al twee jaar lang, elke dag. En het verveelt me nooit.”

Heb je adviezen voor mensen die gezonder willen leven maar niet weten waar ze moeten beginnen of het moeilijk vol kunnen houden?

'Gooi het roer niet rigoureus om, dat werkt averechts'

“Begin klein, het werkt niet om het roer in een klap volledig om te gooien. Verander één ding per keer. Snoep bijvoorbeeld niet meer elke dag, maar om de dag. Je zult zien dat kleine veranderingen op de lange termijn meer effect hebben dan de strenge regimes waarbij je bijvoorbeeld uit het niets vijf keer per week moet sporten en nooit meer ongezond mag eten. Verbieden werkt sowieso niet in mijn ogen, want wie denkt er niet aan de roze olifant als je er niet aan mag denken?” 

​​Wil je meer weten over Jasmijn, haar (vegetarische) receptjes, de workouts die ze doet, de reizen die ze maakt en haar lifestyle ideeën? Kijk dan op de site www.mood42day.nl of op Instagram & Youtube (@mood42day). 


Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram