• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Met 'nieuwe' longen de 4 Mijl lopen

Print 
28 augustus 2018

​​​Ze onderging twee jaar geleden een longtransplantatie en staat op 14 oktober aan de start van de 4 Mijl van Groningen. Spannend, want hardlopen deed de 32-jarige Che​rmaine van Weelderen tot voor kort nog niet. Maar de Haagse deinst er niet voor terug om de ‘nieuwe’ longen uit haar herboren lijf te lopen. Voor het goede doel en niet in de laatste plaats voor zichzelf. “Door de trainingen leer ik meer te vertrouwen op mijn lijf.”​

Chermaine was 25 jaar toen ze hoorde dat ze Pulmonale Arteriële Hypertensie had: ​​een zeldzame en progressieve aandoening waarbij er een abnormaal hoge druk in de longslagader is. Hierdoor raakte haar hart ernstig overbelast. De ziekte tastte stukje bij beetje haar longen en hart aan. Traplopen, de hond uitlaten, sporten: alles werd een steeds grotere opgave. Toen Chermaine een TIA kreeg, kwam de ziekte aan het licht en vielen veel puzzelstukjes op hun plek. Twee jaar na de diagnose ging ze hard achteruit. “Sporten en traplopen kon ik niet meer. Alles kostte moeite. Bij elke inspanning voelde ik mijn keel dichtknijpen en mijn hart tekeer gaan. Moest ik happen naar adem,”, herinnert Chermaine zich. “Toch had ik nooit het gevoel dat ik benauwd was, ik wist g​ewoon niet beter.”

Een tweede kans

Een gezonde leefstijl en een gezond dieet gaven een stukje kwaliteit van leven terug. Chermaine greep deze periode aan om prachtige reizen naar Curaçao (2015) en Mexico (2016) te maken. Maar eenmaal terug uit Mexico gijzelde de ziekte haar lijf. “Mijn lichaam was op. Stond ik met de auto voor de deur bij de bakker, dacht ik: hoe kom ik daar ooit? Ik at niet meer, gaf over, had diarree en was vel over been. Het was een hel. De artsen hadden een jaar eerder al gezegd dat ik aan transplantatie moest denken maar dat kon ik niet. Het voelde een beetje als falen.”

“Mijn lichaam was op”​

In juli 2016 hield haar lichaam ineens veel vocht vast. Veertien liter, constateerden ze in het ziekenhuis. Een teken dat haar hart er langzaam mee ophield. En het moment dat Chermaine overstag ging en zich liet screenen voor een dubbele longtransplantatie. Op 22 november 2016 was het zover. “De artsen in het UMCG zeiden dat de longen geen twee dagen later hadden moeten komen, dat had ik niet gered.”

Voeding als medicijn

Chermaine doorstond een zwaar revalidatietraject en won stukje bij beetje aan conditie en kracht. “Ik heb nu pas het gevoel goed te zijn hersteld. Het was goed geweest als ik voor mijn transplantatie onder begeleiding was gaan trainen. Maar ik was toen al te zwak. Ik denk dat het belangrijk is dat patiënten zo vroeg mogelijk beginnen met revalideren.”

“Ik doe alles wat ik altijd wilde”

Inmiddels voelt Chermaine zich supergoed. Ze heeft haar dieetpraktijk opgegeven en de stichting SICQ opgezet. Daarmee wil ze wetenschappelijk onderzoek mogelijk maken naar het effect van voeding en leefstijl op lichamelijke progressieve ziektes zoals Pulmonale Hypertensie. Ze doet hier zelf promotieonderzoek naar, met als doel een dieet voor patiënten met de ziekte te ontwikkelen én er is een kookboek in de maak. “Ik doe alles wat ik altijd heb gewild en waarin ik geloof. Ik weet gewoon zeker dat ik nog zoveel jaren sterk ben geweest omdat ik een gezond voedingspatroon had en ik geloof dat dit andere patiënten ook kan helpen.”

4 Mijl

Chermaine zei meteen ‘ja’ toen haar fysiotherapeut haar onlangs vroeg of ze mee wilde doen aan de 4 Mijl van Groningen. “Ik dacht: leuk, een wandeltocht. Toen ik hoorde dat het eigenlijk om een hardloopevenement ging, dacht ik: help! Ik doe al aan krachttraining, yoga, boksen, bootcamp en spinning, maar hardlopen is nieuw voor mij. Toch besloot ik ervoor te gaan.”

“De 4 Mijl geeft nieuw vertrouwen”

“Ik ben nu volop aan het trainen met behulp van een app en dat gaat steeds beter. Door mijn ziekte is mijn hart lange tijd zwaar belast en daar heb ik beschadigingen aan overgehouden. Als ik train en wat last ervaar, maakt me dat wel onzeker. Komt het door de inspanning die ik lever en komt iedereen dit tegen of komt dit toch nog door de ziekte? Daar moet ik even doorheen. Maar deze uitdaging geeft me ook nieuw vertrouwen.”

Lief voor je lijf

Chermaine hoopt door mee te doen aan de 4 Mijl ook anderen te inspireren. “Als er iets is wat ik mensen zou willen meegeven, is dat ze goed voor hun lichaam moeten zorgen. En dat ze daar juist mee moeten beginnen als ze gezond zijn. Onderhoud je spieren door te bewegen maar ook door gezond te eten. Laat vette vis, noten en groente de basis zijn en eet genoeg eiwitten.”

“Onderhoud je spieren goed. ”

Het goede doel van de 4 mijl, het UMCG Transplantatiecentrum, draagt Chermaine een warm hart toe.  Haar eigen missie? “Niet laatste worden.” Een bescheiden doel als je haar, bruisend van energie en levenslust hoort spreken. Maar een groots doel als je weet waar ze vandaan komt. En zo heeft ze er nog veel meer. Want de toekomst is van haar. Chermaine kreeg een nieuwe kans. Een  tweede leven. En dat doorleeft ze met hart, ziel en die twee o zo waardevolle longen. “Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld als nu.”

​​​Het UMCG Transplantatiecentrum, dit jaar het goede doel van de 4 Mijl en de 4Mijl4You, heeft samen met het Centrum voor Revalidatie het programma revalidatie na transplantatie opgezet. Chermaine steunt dit doel met haar eigen doneeractie. Dat doet ze samen met Babette Ketelaar, die twee jaar geleden eveneens een dubbele longtransplantatie onderging. Over twee weken verschijnt haar verhaal op deze site. 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram