• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Healthy Ageing in het dagelijks leven

Print 
Gezond eten
Gezond eten is gezond leven
Meer bewegen
We worden steeds ouder

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Gedurende ons leven lopen we tegen allerlei vragen aan met betrekking tot gezondheid en leefstijl: als we kind zijn of puber, als we zwanger zijn, als we onze kinderen opvoeden, als we aan het werk zijn, als wij of dierbaren ziek zijn, als we herstellen van ziekte en als we ouder zijn en zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. 

U leest op deze pagina over onderzoek dat het UMCG doet om Healthy Ageing in het dagelijks leven mogelijk te maken, over burgers die vertellen wat gezondheid voor hen betekent  en u krijgt tips en adviezen van professionals en medeburgers.​​​

Lees in KennisInZicht

Hoeveel eet een kind?  

Het voorkómen van overgewicht begint al vroeg, maar hoe weet je dan wat een kind op 3- of 4-jarige leeftijd aan voeding nodig heeft voor normale groei? Anna Sijtsma vond dat formules die hiervoor worden gebruikt een te hoge inschatting geven. Zeker voor kinderen die toch al wat te zwaar zijn, kan dit leiden tot nog meer overgewicht.

Lees het artikel in KennisInzicht 
Ouderen actief  

Ga eropuit, word lid van clubjes of bezoek familie. Ook, of misschien wel juist, als je al ouder bent. Dat zegt Jisca Kuiper, promovendus in het UMCG. In een literatuurstudie onderzocht ze het verband tussen sociale activiteiten en het ontstaan van dementie. “Sociaal actief zijn is heel nuttig. Het stimuleert je brein en verkleint daarmee het risico op dementie.”

Lees het artikel in Kennisinzicht 
Mantelzorgers gezond  

Een training mindfulness kan mantelzorgers helpen om meer grip op hun leven te houden, blijkt uit het afstudeeronderzoek dat sociologiestudent Sanny Kappen deed bij de Wetenschapswinkel van het UMCG. Mede op basis van haar onderzoek maakte zorgverzekeraar Menzis bekend de training via de aanvullende verzekering te vergoeden. Hoe is dat nou zo gekomen?

Lees het artikel in Kennisinzicht 
Dementie volgens anderen  

Hoe is het voor iemand om dementie te hebben? Of om diens partner te zijn? Wat maakt hun leven de moeite waard en waar lopen ze tegenop? Op internet was al heel veel medische informatie te vinden over dementie; nu is er voor het eerst ook een volledig en betrouwbaar overzicht van ervaringen van patiënten en mantelzorgers, door hen in filmpjes verteld. De website praten over gezondheid werd gemaakt door onderzoekers van de afdeling Gezondheidswetenschappen van het UMCG.

Lees het artikel in Kennisinzicht 
Doodgeboorte voorkomen  

De sociale ongelijkheid in Nederland en de moeilijkheid om voorlichtingsprogramma's en hulpprogramma's te financieren en te implementeren leiden tot onnodig veel doodgeboren baby's. Met de juiste maatregelen kunnen we dat voor een deel terugdringen, stelt UMCG-hoogleraar Verloskunde Jan Jaap Erwich.

Lees het artikel in Kennisinzicht 
Geen etiketten lezen  

Hij snapt niet waarom veel mensen zo ingewikkeld doen over gezond eten. “Als je een paar simpele vuistregels volgt, zit je meestal wel goed”, zegt hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek Daan Kromhout (66). Sinds 1 november bekleedt de bekende voedingsexpert en epidemioloog in het UMCG de leerstoel ‘Voeding, leefstijl en gezond ouder worden’. Het doel: beter snappen wat de relatie is tussen voedsel en veelvoorkomende ziekten.

Lees het artikel in Kennisinzicht 
Levensloop onderzoek  

Als ik gezond eet, veel sport en niet rook, dan leef ik nog lang en gelukkig. Toch? Nou, zo simpel ligt het niet. Een gezonde leefstijl alléén biedt geen garantie voor de toekomst. Er zijn meer factoren die een rol spelen bij gezond en gelukkig ouder worden. Zoals het gezin waarin je bent opgegroeid, je sociale netwerk en je leefomgeving. Binnen het programma Healthy Ageing, Population and Society (HAPS) onderzoeken wetenschappers van het UMCG en de RUG welke sociale en maatschappelijke factoren van belang zijn bij gezond en gelukkig ouder worden. Ze nemen daarbij de hele levensloop onder de loep.

Lees het artikel in KennisInzicht 
Voetbalprofessor zwaait af  

Hoogleraar Chris Visscher (65) zwaait af als hoofd van het Centrum voor Bewegingswetenschappen. Ze noemen hem de voetbalprofessor. Dat komt: ooit was hij een verdienstelijk voetballer. Hij haalde ook een licentie waarmee hij een jaar assistent-trainer bij FC Groningen was. Maar de titel voetbalprofessor dankt hij, denkt hij, vooral aan de vele publicaties over voetbal. “Ik ben wereldwijd een van de wetenschappers met de meeste publicaties over voetbal op zijn naam.”

Lees het artikel in Kennisinzicht 
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram