• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Bestaat er een perfecte loopstijl?

Print 
18 september 2017


De 4 Mijl koorts stijgt gestaag. In de stad word je links en rechts ingehaald door lopers die trainen voor dit jaarlijkse evenement. Sportarts Steef Bredeweg (UMCG) en Running Girl Kelly Sandys schrijven in aanloop naar de 4 Mijl wekelijks een blog over hardlopen. Deze week bespreken ze de stelling: je loopstijl kan blessures voorkomen.

Hardlopers gebruiken bewust en onbewust verschillende stijlen en technieken. Dit hangt meestal  niet samen met de persoon maar met de snelheid. Loop je rustig hard (onder de twaalf tot veertien kilometer per uur), dan is waarschijnlijk sprake van een haklanding, ga je harder lopen, dan gaat het lichaam over op de midvoetlanding en bij sprinten, schakel je naar een voorvoetlanding. Loop  je hard op blote voeten, dan land je automatisch op de mid- of voorvoet.

Uit wetenschappelijk onderzoek bij recreatieve marathonlopers is gebleken dat ongeveer 80 procent van deze groep een haklanding heeft. Marathonlopers (die onder de twee uur en 30 minuten lopen) hebben vaak een mid- of voorlanding. Helpt de ene loopstijl beter blessures voorkomen dan de andere?

Steef

“Er bestaat geen ultieme loopstijl. Hoewel velen hier wel van zijn overtuigd, sinds Daniel Lieberman uit Harvard (professor blootvoets hardlopen) tien jaar geleden een artikel over Natural Running publiceerde. Hij deed onderzoek in Afrika naar atleten die gewend waren om blootsvoets te trainen en hard te lopen en keek naar de looptechniek met schoenen aan en met blote voeten. Hieruit bleek dat bij een landing met schoenen aan een haklanding gebruikt wordt en bij blootsvoets lopen een mid- of voorvoetlanding.”

“Ene loopstijl leidt niet tot meer blessures dan andere”

“Veel mensen hebben hieruit geconcludeerd dat een voorvoetlanding beter is dan een haklanding. Dit is een verkeerde aanname. Verschillende loopstijlen leiden wel tot een verschillende belasting. Bij een haklanding wordt de knie meer belast, bij een mid- of voorvoetlanding de kuit, achillespees en het enkelgewricht. Maar er bestaat geen bewijs dat de ene stijl tot meer blessures leidt dan de andere. Iemand die langdurig last heeft van de knie, kan wel proberen om de loopstijl te veranderen, zodat het gewricht ontlast wordt. Zorg er wel voor dat je daar deskundige begeleiding bij krijgt.”

“Ook de bewegingen die de voet en enkel maken tijdens de landing, beinvloeden niet de kans op blessures. Bij videoanalyses van hardlopers wordt nogal eens gezien dat de enkel en voet naar binnen zakt tijdens de landing. Dit noemen we pronatie. In veel hardloopwinkels wordt dan geadviseerd om een antipronatieschoen te kopen, om de schok van de landing op te vangen. In meerdere onderzoeken is echter aangetoond dat ook de mate van pronatie geen invloed heeft op het krijgen van een blessure. Mijn advies is dan ook om vooral lekker zittende schoenen te kopen.”

“Wat uit recente onderzoeken wel blijkt, is dat een aanpassing van de pasfrequentie de kans op blessures kan beïnvloeden. Bij een verhoging van de pasfrequentie (een gemiddelde pasfrequentie komt neer op 160 passen per minuut met een gemiddelde lengte van 90 centimeter) van ongeveer vijf procent daalt de belasting van de heup en de knie met ongeveer tien procent. De komende tijd wordt verder onderzocht of blessures kunnen worden voorkomen door de pasfrequentie aan te passen.”

Kelly

“Er bestaat inderdaad geen perfecte loopstijl die blessures helpt voorkomen. Ik denk dat iedereen een eigen stijl heeft of kan ontwikkelen. Het belangrijkste is dat je het zo aangenaam mogelijk maakt voor jezelf.  Ik zie bijvoorbeeld veel mensen die ontzettend ‘zwaar’ lopen. Je hoort ze van ver aankomen en ze komen je met langzame, zware, harde stappen voorbij. Bij die lopers denk ik altijd; je zou zo veel sneller en vooral gemakkelijker kunnen lopen als je werkt aan je loopstijl.”

“Hardlopers kijken te weinig naar de eigen techniek”

“Analyseer jezelf eens tijdens het hardlopen en kijk waar je winst kunt behalen. Loop je heel zwaar en luid, probeer dan eens zachtjes te lopen en je passen lichter te maken. Loop je in elkaar gedoken, probeer dan een keer een trotse houding aan te nemen en twintig meter vooruit te kijken: borst vooruit, schouders ontspannen. Voelt het lopen lichter aan? Pas deze nieuwe houding dan langzaam steeds vaker toe.”

“Wat ik ook aanraad, is het toevoegen van loopscholing aan bijvoorbeeld je warming-up. Loopscholing  draagt namelijk bij aan het verbeteren van je hardlooptechniek en houding. Loopscholing kan bestaan uit oefeningen zoals tripplings, skippings half hoog & hoog of éénbenig kaatsen​. Deze oefeningen helpen je bewust met je houding bezig te zijn en dit voer je vervolgens bewust of onbewust ook meer en meer toe tijdens het lopen. Zeker proberen dus! Dat doen hardlopers veel te weinig, terwijl voetballers en schaatsers steevast aan de techniek werken.”

“Heb je een looptechniek gevonden die jij het prettigste vindt?  Pas die dan geleidelijk toe tijdens je trainingen. Ga dus niet direct helemaal anders lopen, maar laat je lichaam langzaam wennen. Toch een kleine twijfel of je goed bezig bent? Laat je door een kenner adviseren of doe bijvoorbeeld mee aan een hardloopclinic. Je loopstijl wordt dan onder de loep genomen. Wie weet krijg je een paar tips mee ter verbetering en loop je vervolgens gemakkelijker en dus sneller die 4 mijl. Succes!”

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram