• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Doet hardlopen (over)leven?

Print 
28 augustus 2017

 

De 4 Mijl koorts stijgt gestaag. In de stad word je links en rechts ingehaald door lopers die trainen voor dit jaarlijkse evenement. Sportarts Steef Bredeweg (UMCG) en Running Girl Kelly Sandys schrijven in aanloop naar de 4 Mijl wekelijks een verhaal over hardlopen. Deze week bespreken ze de stelling: hardlopers zijn doodlopers. Steef benadert de stelling vanuit de wetenschap, Kelly vanuit de praktijk.

Liefst 2,5 miljoen Nederlanders lopen anno 2017 regelmatig hard. De sport is hip maar tegelijkertijd antiek. Hardlopen is namelijk al meer dan twee miljoen jaar geleden ontstaan. In die tijd leefde de mens(aap) in een bosrijke omgeving. Hij kon gemakkelijk voedsel vergaren totdat het klimaat veranderde, de bomen verdwenen en er open savannes ontstonden. Om aan voedsel te komen, moesten grote afstanden worden overbrugd. De mens ging steeds meer rechterop staan en kon steeds harder en langer lopen. Dat konden de meeste dieren niet, waardoor de mens gemakkelijk aan eten kwam. Hardlopen betekende in die tijd letterlijk overleven. Tot de mens wapens kreeg en deze inspanning overbodig werd.

De hardlooprevolutie

De sport herleefde in de tijd van de Grieken en het oude Europa. Dit keer als een voorloper van PostNL: Griekse postbodes gebruikten lange afstandspaden om post van A naar B te brengen. De bekendste is de weg tussen Marathon en Athene waarover Pheidippides in het jaar 490 v.C. liep. Hij viel dood neer bij aankomst in Athene.

​"Hardlopen was nodig om te overleven"

Honderden jaren later werd hardlopen een officiële sport. Aan de eerste Olympische Marathon in 1896 deden achttien mannen mee. Een jaar later werd in Boston voor het eerst een stadsmarathon gelopen. Toen deed men gemiddeld drie uur over deze afstand. Pas sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw mochten vrouwen meedoen aan de marathon. Eind jaren 80 werd de marathon ontdekt door de recreatieve loper. Nog altijd leeft de sport volop. Een goede, gezonde zaak? Of zijn hardlopers toch echt doodlopers?

Steef

“Het is onzin dat hardlopers doodlopers zijn. Hardlopen is over het algemeen gezond voor lijf en leden. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de kans op sterfte met zo’n 30 procent afneemt als je intensief sport (bijvoorbeeld door te hardlopen). En dat hardlopers die zo’n vijf uur per week lopen liefst zes jaar langer leven.”

​"Hardlopen levert meer op dan het kost"

“Hardlopen is ook niet slecht voor je lijf. Waar veelvuldig wordt gezegd dat de sport leidt tot slijtage van enkels, heupen en knieën, blijkt uit meerdere onderzoeken dat dit niet klopt. Er zijn er zelfs waaruit geconcludeerd kan worden dat hardlopers juist later slijtage van gewrichten krijgen dan mensen die niet aan de sport doen. Wat wel zo is: hardlopen brengt een grote belasting voor de ledematen met zich mee. Per landing gaat ongeveer drie-vier maal het lichaamsgewicht over de enkel, knie en heup. Dit betekent dat het lichaam in een half uurtje joggen ongeveer één miljoen kilogram extra belasting moet verwerken! Dat is voor sommige hardlopers teveel en levert blessures op. Op jaarbasis raakt ongeveer een derde van de hardlooppopulatie geblesseerd. Veel voorkomende blessures zijn irritatie van de knieschijf, een lopersknie, ‘shin splints’, overbelasting van de schenen, achillespees blessures en hielspoor. De wetenschap geeft nog maar weinig aanknopingspunten om dergelijke blessures te voorkomen. Het belangrijkste advies is dan ook: luister tijdens en na het lopen goed naar het lichaam, doe het rustig aan en bouw rustig op. Al met al geldt dat hardlopen bovenal gezond is en meer oplevert dan dat het kost.”

Kelly

“Als fanatiek hardloper kan ik het alleen maar met Steef eens zijn. Hardlopen is juist hartstikke gezond! Miljoenen Nederlanders lopen regelmatig hard: alleen of met een maatje, om te ontspannen of fitter te worden of om ons klaar te stomen voor een groot hardloopevenement. Ze werken in de buitenlucht aan hun fit- en gezondheid. Dat juich ik natuurlijk toe.”

​"Lopers willen vaak te snel, te veel"

“Hardlopen is een laagdrempelige sport omdat het weinig tijd kost en je het overal overal en in elk seizoen kan doen. Hoewel ik dus vele redenen kan benoemen waarom hardlopen juist een heel geschikte sport is, ervaar ik wel dat veel beginnende hardlopers een grote fout maken: ze willen te snel te veel, met als gevolg dat de motivatie net zo hard verdwijnt als dat hij kwam. Zo zie ik heel vaak meiden die enthousiast meedoen met één van mijn trainingen en ondanks mijn tips toch te hard van stapel gaan. Enthousiasme is goed, maar probeer hoe gemotiveerd je ook bent de trainingen op te bouwen. Ga op zoek naar een leuke loopclinic, sluit je aan bij een loopgroep of zoek een hardlooptrainer die een schema voor je op wil stellen. De juiste opbouw houdt je extra gemotiveerd!”

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram