• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Lego

Print 
10 december 2018

Maaike
“Later wil ik lego-ontwerper worden”, vertelt Bas mij. Hij is al goed op weg. Thuis heeft hij legopakketten waarmee hij zijn eigen fantasiebouwwerken maakt. Hij is ook nog eens heel handig met de computer waar hij mindcraft op speelt maar ook zijn eigen games mee maakt. Hij bouwt en bouwt. Maar zijn droombaan lijkt verder weg dan ooit. Bas heeft namelijk acute leukemie.

​“Hij droomt ervan lego-ontwerper te worden”

​​

Als ik hem bezoek, ligt hij al bijna een maand op de Kinder Intensive Care van het Beatrix Kinderziekenhuis. Door complicaties tijdens de opname kan Bas zijn armen en benen niet meer gebruiken als voorheen. Zijn spieren zijn zo zwak dat hij zijn armen niet meer kan optillen en zijn vingers niet meer kan buigen. Hierdoor kan hij geen voorwerpen meer pakken.

“Hij kan zijn vingers weer buigen”

​​

Vanuit de ergotherapie hebben we samen met de handtherapie twee handspalken gemaakt die ervoor zorgen dat zijn handspieren weer soepeler worden en hij bij krachtstoename zijn vingers weer kan buigen en strekken. Na een aantal weken is het effect van intensieve therapie zichtbaar. Bas kan zijn vingers weer buigen en we werken er naar toe dat hij weer voorwerpen op kan pakken.

Bas wil graag weer zelfstandig zijn. Hij wil vooruit, maar veel activiteiten zoals gamen, een boek lezen en zelf met een vork eten gaan nog niet. Samen bekijken we wat dan wel mogelijk is. We beginnen met het gebruiken van de laptop. Met de touchpad kan hij de muis over het beeldscherm bewegen. Trots laat hij mij zien welke game hij zelf heeft gebouwd. Het is een spel waarbij je als ridder een stuk land moet veroveren. Wat voorheen zo eenvoudig was, kost nu zo veel moeite dat hij na 10 minuten ontzettend moe is. Toch is dit de eerste stap vooruit.

“We oefenen keer op keer met legoblokjes”

​​

Een paar dagen later ga ik weer bij Bas langs. Met zijn droom in het achterhoofd neem ik een bak lego mee. Ik geef hem de oefening om een bouwwerk uit elkaar te halen. Met veel inspanning lukt het om de blokjes te pakken en uit elkaar halen.  De keren erop oefenen we met het pakken en loslaten van de lego blokjes. Hij gaat telkens een stapje vooruit. De weg is nog ver.  Maar een ding weet ik zeker: met zijn doorzettingsvermogen kan Bas alles worden wat hij wil.

Maaike Deelstra is ergotherapeut in het UMCG. Dagelijks ontfermt zij zich over patiënten die door een ziekte of letsel motorische en/of cognitieve beperkingen ondervinden in het dagelijks leven. Maaike schrijft over beweging als medicijn bij ziekte en de manier waarop ze patiënten gedurende hun verblijf in het UMCG in beweging probeert te krijgen en houden. Andere artikelen van haar hand zijn Moederkracht en Koken als Medicijn.
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram