• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Werken aan een gezonde leefstijl in het UMCG

Print 
15 februari 2017

​​​​​​​​Gezond ouder worden willen we allemaal wel. Maar hoe doe je dat? Dat blijkt soms nog best ingewikkeld. Beweeg- en leefstijladviseurs Kelly Sandys en Nick Tuintjer helpen patiënten en medewerkers in het UMCG om gezonder te leven.  We stelden Kelly een paar vragen over haar werk.

Wat doet een leefstijladviseur in het UMCG?

“Wij helpen patiënten en medewerkers om hun doelen te bereiken op het gebied van bewegen, roken, alcohol, voeding en/of ontspanning! De BRAVO-factoren noemen wij dat. Met iedereen die bij ons komt, stippelen we een persoonlijk pad uit.”

“Sommige mensen begeleid ik een paar weken, anderen een ​jaar​”

Met wat voor een vragen komen mensen bij jullie?

“Sommige mensen willen afvallen, anderen willen plezier krijgen in eten of bewegen of zich fitter en energieker voelen. Bijvoorbeeld zodat ze weer met de kinderen kunnen spelen zonder meteen buiten adem te raken. Maar er komen ook personen bij ons met een burn-out, die weer meer ritme in hun dag willen brengen of door middel van bewegen hun lijf weer willen leren vertrouwen. Sommige mensen zie ik een paar keer, anderen begeleid ik al een jaar. Het is maar net wat de klant wil.”

Variatie genoeg dus.

“Zeker. Het is ook een heel leuke baan! Geen persoon en karakter is hetzelfde en daardoor loopt ieder traject anders. Dat maakt mijn werk soms ook best pittig en uitdagend. Je moet jezelf elke keer opnieuw uitvinden. Maar sleur ontstaat in ieder geval niet snel!” 

“Ritme in de dagen brengen, is heel belangrijk​”

Hoe gaan jullie te werk?

“We beginnen met een intakegesprek met de medewerker of patiënt, waarin we elkaar leren kennen en doelen met elkaar afspreken. Ook doen we in het begin meestal een aantal testjes die betrekking hebben op vetpercentage, heup-, borst-, en buikomvang, gewicht, bloeddruk, conditie en spierkracht. Maar dit doen we alleen als de klant dit ook wil en als dit bij zijn doel past. Wat we vervolgens doen, hangt van het persoonlijke doel af. Met de ene persoon stellen we bijvoorbeeld een fitness- of beweegprogramma op en met de ander analyseren we voedingsdagboeken. Maar we wandelen ook met mensen of we helpen hen om hun dagen zo in te richten dat er ritme in komt.” 

Welke persoon is je bijgebleven?

“Ik heb iemand begeleid die wilde afvallen en daarin een beetje doorsloeg. Ze telde op de gram af wat ze innam. Dat ging haar op den duur tegenstaan. We hebben een plan gemaakt dat haar hielp om op een gezondere en leuke manier met eten bezig te zijn. Het is super als je iemand daarbij kan helpen! Mij is ook iemand bijgebleven die dacht dat een saucijzenbroodje op hetzelfde neerkwam als een bruinbroodje met vlees. Daar schrok ik best van! Ik heb die persoon uit laten zoeken wat er aan voedingsstoffen in een bruinbroodje met vleeswaren zit en in een saucijzenbroodje. We hebben samen bekeken wat daaruit kwam. Zo werk ik graag. Want uiteindelijk moeten de mensen het ook zelf gaan doen. Daarom geef ik hen vaak opdrachten. Die maak ik zelf ook zodat we uitkomsten kunnen vergelijken.” 

“Ik ben soms allang blij als iemand weer ontbijt”

Werk je ook samen met artsen en diëtisten?

“Als ik met patiënten werk, overleg ik waar nodig zeker met de arts. Daarnaast zijn er artsen die advies geven aan patiënten om contact met ons op te nemen. De lijntjes in het Sportmedisch Centrum en het UMCG zijn kort en er is een fijne samenwerking met alle disciplines, ook met de diëtisten. Ik heb vanuit mijn opleiding kennis opgedaan over (gezonde) voeding. En ik lees veel onderzoeken op het gebied van bewegen en voeding om up to date te blijven. Maar ik verwijs mensen wel eens door naar diëtisten als hun wensen over voeding mij de pet te boven gaan of als er allergieën meespelen.”

Wat is jouw belangrijkste doel in dit werk?

“Ik vind het belangrijk om mensen bewust te maken van wat ze wel doen en niet doen met betrekking tot een gezonde leefstijl en om hen te helpen om een goede balans te vinden in hun leven. Dan bedoel ik een goede balans tussen voeding en bewegen maar ook tussen gezond en iets minder gezond leven. Ik ben soms allang blij als ik iemand zo ver krijg dat hij of zij weer ontbijt, of dat nu met een broodje kaas of hagelslag is, met een bak yoghurt met cruesli of een gezonder alternatief. Het gaat wat mij betreft om regelmaat, variatie en een goede balans. Ik word persoonlijk ook gelukkiger van het feit dat ik me fijn en fit voel dan van een sixpack.  Ik houd van eten en ik heb echt geen spijt als ik een keer een dagje afwijk van mijn relatief gezonde leefpatroon. Iedereen heeft mindere dagen.”

“Gezonder leven na ziekte is ook Healthy Ageing​”

​​Hoe zie jij de rol van leefstijladviseur in een ziekenhuis?

​“Als beweeg- en leefstijladviseur begeleid ik patiënten en medewerkers één op één. Ik  creëer op individueel niveau bewustwording over een gezonde leefstijl.  Tegelijkertijd denk ik dat ik collega’s als adviseur ook kan adviseren over wat zij kunnen doen als zorgprofessional om patiënten te motiveren om hun leefstijl aan te passen. Zij staan dichtbij een patiënt en hebben een voorbeeldfunctie. Zij kunnen patiënten bovendien wijzen op het belang van een gezondere leefstijl bij ziekte, behandeling en herstel. Ik zou collega’s dan ook graag daarin adviseren. Zo kunnen we samen werken aan een gezondere toekomst van patiënten na ziekte. Dat is ook Healthy Ageing.” 

​​

​​Kelly is 27 jaar oud en heeft aan het Centraal Instituut Opleiding Sportleiders (CIOS) in Heerenveen gestudeerd. Aan de Hanzehogeschool Groningen deed ze de opleiding Sport, Gezondheid en Management en volgde ze de minor sport en voeding. Ook heeft ze een cursus gedaan voor gewichtsconsulente. Haar hobby is hardlopen. Ze houdt hierover een blog bij (runninggirls.nl) en is te volgen via Facebook (Running Girls Groningen). ​​


Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram