• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Healthy Ageing in zorg

Print 

​​Het UMCG zet alles op alles om ziekte zo vroeg mogelijk op te sporen en zo goed mogelijk te behandelen. Een gezonde leefstijl is daarbij heel belangrijk. Onderzoek laat namelijk zien dat behandelingen beter aanslaan en herstel sneller gaat als een patiënt zo fit mogelijk is. We kijken daarom voor en tijdens een behandeling naar de leefstijl van patiënten bijvoorbeeld naar beweging, voeding en roken.

We hebben in het UMCG verschillende leefstijlprogramma’s om u te helpen bij een gezonde leefstijl. Lees ook de verhalen en lezingen van zorgprofessionals over hoe ze leefstijl inzetten als ‘medicijn’.

 
​​​

Lees in KennisInZicht

Transplantatiedoorbraak  

Als eerste ziekenhuis in Nederland en in de Eurotransplantregio voerde het UMCG dit voorjaar een buikwandtransplantatie uit in combinatie met een dunnedarmtransplantatie. De operatie leverde nieuwe wetenschappelijke inzichten op. Hoogleraar Maag-, Darm-, Leverziekten Gerard Dijkstra: “Dit kan dé doorbraak zijn voor toekomstige dunnedarmtransplantaties.”

Lees het artikel in KennisInzicht 
Donororganen opladen  

Donororganen geschikt maken en verbeteren voor transplantaties, zodat de slagingskans van een transplantatie groter is en organen langer mee gaan. Dat gebeurt in de orgaanperfusiekamer van het UMCG, die onlangs werd geopend. De orgaanperfusiekamer is de eerste in Nederland en een van de weinigen in de wereld. "We zorgen ervoor dat het orgaan eigenlijk niet in de gaten heeft dat het zich buiten het lichaam bevindt"

Lees het artikel in Kennisinzicht 
Kwaliteit-van-levenbril  

Wat is voor u gezondheid? Wat zijn de doelen in uw leven? Waar beleeft u plezier aan? Die vragen zouden aan de patiënt gesteld moeten worden voordat een besluit genomen wordt over zorg en behandeling. Maar wie door een medische bril naar de patiënt kijkt, ziet vooral ziekte, medicijnen en ingrepen. De manier waarop we de zorg vergoeden, houdt dit in stand. Zo kunnen we de patiënt nooit echt centraal stellen, zegt Gonda Stallinga, zorgonderzoeker in het UMCG.

Lees het artikel in Kennisinzicht 
Gamen in zorg  

Gamen is fun, het kan verslavend zijn, maar ook leerzaam. UMCG-hoogleraar Ouderengeneeskunde Sophia de Rooij ontwikkelde voor zorgprofessionals een game over het delier. Hoe kunnen games zorgverleners helpen in hun werk?

Lees het artikel in Kennisinzicht 
Pijn bij dementie  

Mensen met dementie kunnen vaak niet goed aangeven dat ze pijn hebben. UMCG-onderzoeker Miriam Kunz ontwikkelt een methode waarmee verpleegkundigen, artsen en mantelzorgers kunnen achterhalen of een dementerende pijn heeft. “We geloven dat er bij veel mensen met dementie niets wordt gedaan om pijn te verlichten, omdat onvoldoende wordt herkend dat ze pijn hebben.”

Lees het artikel in Kennisinzicht 
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram