• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Opleiding operatieassistent

Print 

​​​Wil jij graag operatieassistent worden? Elk jaar in maart en september starten we met de opleiding tot operatieassistent. Om de opleiding te volgen moet je eerst aangenomen zijn als leerling operatieassistent. 

We werken samen met andere ziekenhuizen in de regio Noord aan het verder vormgeven van de opleiding waarbij de praktijkopleiding voor een gedeelte ook daar kan plaatsvinden. We staan garant voor een boeiende, goed begeleide, brede én specifieke opleiding.

​​'Iedereen bij de afdeling Operatieve Zorg staat open voor nieuwe collega-leerlingen en iedereen wil je wel wat leren en met je praten als je er zelf ook voor open staat.'

Ervaringen van leerlingen​

Het UMCG heeft een groot operatiecomplex. Er zijn 24 operatiekamers verdeeld over 2 verdiepingen. Doordat je als leerling het eerste 1,5 jaar op dezelfde verdieping aan het werk bent, ken je de collega's van die verdieping goed. Hierdoor heb je niet het gevoel dat je op zo'n groot operatiecomplex werkt.

Je krijgt een vaste werkbegeleider per verdieping, deze blijft aan je gekoppeld zo lang als je in opleiding bent. Op elk specialisme loop je een paar werken stage, hier werken veel dezelfde mensen. Dit is fijn. Deze collega's kunnen dan goed zien of je een groei doormaakt in de opleiding. 

De hoogcomplexe zorg spreekt ons aan, omdat geen dag hetzelfde is. Hier moet je goed nadenken over het gehele operatieverloop, waardoor je snel leert anticiperen.

Het 1e jaar is veel school, maar vanaf het 2e jaar ben je meer op de werkvloer te vinden. Je moet dan leren om school en werk te combineren. Doordat je zoveel op de werkvloer bent, leer je de vaardigheden vanuit de praktijk. Deze vaardigheden komen weer terug op school, waardoor je dit sneller begrijpt en eigen kan maken. 

De eerste indruk was best overweldigend door het grote aantal OK’s en daarmee ook het aantal collega’s. Gelukkig word je welkom ontvangen, je merkt dat het gewaardeerd wordt, dat je ook je steentje bij wilt dragen in de zorg op het OK complex.

Vanaf het 2e jaar mag je beginnen met instrumenteren. In het begin zullen het vooral laagcomplexe ingrepen zijn. Dit is in het UMCG niet altijd mogelijk, maar de collega's denken dan goed mee om je toch je leerdoelen te behalen.

Er zijn veel leerlingen aanwezig op het operatiecomplex, hierdoor kan je goed overleggen met medestudenten of net gediplomeerden wanneer je ergens tegenaan loopt.​

Wat het werken en leren in het UMCG mooi maakt is dat je veel bijzondere en hoog complexe ingrepen meemaakt. Geen dag is hetzelfde.​