• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

UMCG vergroot patiëntveiligheid met nieuw sondevoedingsysteem en veilige naald

Print 
24 april 2012

Het UMCG neemt twee nieuwe medische hulpmiddelen in gebruik om de veiligheid van patiënten en medewerkers verder te vergroten. Als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland voert het in het hele UMCG een nieuw sondevoedingsysteem in dat gescheiden is van andere toedieningsystemen. Daarnaast heeft het een wereldprimeur met de invoering van een verbeterde veilige naald (Eclipse Signal) voor bloedafname.

Wereldwijd maken ziekenhuizen gebruik van een universeel ’luer lock’-systeem voor het toedienen van vloeistoffen, medicatie of voeding aan patiënten. De verschillende injectiespuiten, -naalden, slangetjes en infuuskraantjes van dit systeem sluiten naadloos op elkaar aan. Daarin schuilt ook het gevaar, want zo kan een spuit met sondevoeding of medicatie die enteraal (via het maag/darmkanaal) moet worden toegediend, per ongeluk aangesloten worden op een infuus, waardoor de voeding of medicatie in de bloedbaan terecht komt. 

Om deze levensgevaarlijke vergissing te voorkomen, heeft het UMCG het nieuwe, gescheiden sondevoedingsysteem integraal ingevoerd. Alle onderdelen van dit systeem, van afsluitdopje tot voedingspomp, passen niet op het bestaande luer lock-systeem en zijn opvallend paars gekleurd. Vergissen is dan ook niet mogelijk. Het systeem is niet alleen veiliger, maar ook patiëntvriendelijker. De voedingssondes zijn gemaakt van het materiaal polyurethaan waardoor ze langer kunnen blijven zitten en dus minder vaak verwisseld hoeven te worden.

Per 1 mei wordt het nieuwe systeem in het hele ziekenhuis ingevoerd. Het systeem werd al enkele jaren gebruikt in het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG, maar was tot nu toe nog niet beschikbaar voor volwassen patiënten.

Veilige naald

De verbeterde Eclipse Signal-naald is veiliger, gebruikersvriendelijker en duurzamer. Via een kijkvenster in de naald kan de medewerker direct zien of het bloedvat goed is aangeprikt. Door een watje in de houder is er minder kans op bloeddruppels bij het verwijderen van de naald uit het bloedvat, wat voor medewerkers en patiënten veiliger is. Daarnaast is de naald beter vast te houden en kan de veiligheidskap eenvoudiger achteruit gehaald worden. Ook heeft de nieuwe veilige naald vrijwel geen verpakkingsmateriaal. Dit is goedkoper, ruimtebesparend en geeft minder afval. 

De Eclipse Signal-naald is de opvolger van de Eclipse-naald die het UMCG vorig jaar samen met de vlindernaald in gebruik nam. Deze laatste wordt gebruikt bij kleine kinderen en bij mensen waarbij het moeilijk is om bloed af te nemen. Het UMCG besteedt veel aandacht aan het voorkómen van prikaccidenten bij medewerkers. Veilige naalden zijn niet alleen veiliger voor medewerkers, maar ook voor patiënten. Met de nieuwe naalden voldoet het UMCG aan de Europese richtlijn ter voorkoming van prikaccidenten waaraan alle ziekenhuizen per mei 2013 moeten voldoen.

Noot voor de pers - Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting UMCG via (050) 361 22 00.

 Praktisch
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram