• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

UMCG-promovendus Jan Zijlstra winnaar NRS Chiesi Young Investigator Award

Print 
13 april 2011

UMCG-promovendus Jan Zijlstra heeft de NRS Chiesi Young Investigator Award gewonnen. Zijlstra doet bij het lab Allergologie en Longziekten en bij de GRIAC onderzoek naar de behandeling van astma- en COPD-patiënten. Een ontdekking in zijn onderzoek biedt mogelijkheden om astma- en COPD-patiënten in de toekomst beter te kunnen behandelen. De NRS reikt de Young Investigator Award jaarlijks uit en wil hiermee jonge, talentvolle Nederlandse onderzoekers stimuleren tot hoogstaand onderzoek naar longziekten. Aan de prijs is een geldbedrag van € 5.000,- verbonden, dat bestemd is voor wetenschappelijk onderzoek en/of opleiding van de onderzoeker.

Astma en COPD zijn obstructieve longziekten die worden gekenmerkt door een ontstekingsreactie in de luchtwegen. Steroïden vormen de belangrijkste en best werkende behandelingsmethode voor luchtwegontsteking. Helaas reageert een deel van de astmapatiënten en een groter deel van de COPD-patiënten slecht op deze medicatie. Tot nu toe was onduidelijk waardoor dit komt. Zijlstra ontdekte dat bepaalde afweercellen (Th-17) de invloed van steroïden verminderen en daarom deze behandelmethoden tot nu toe bij een deel van de patiënten niet effectief zijn. Zijlstra: ‘Door dit mechanisme op te helderen, zijn er openingen om nieuwe therapieën te onderzoeken die astma en COPD beter kunnen behandelen.’

Prof. dr. Dirkje S. Postma, voorzitter Netherlands Respiratory Society (NRS): ‘Behalve de kwaliteit en noviteit van de studie is dit ook een typisch voorbeeld van hoe belangrijk en toepasbaar translationeel onderzoek kan zijn. Deze resultaten bieden vervolgens een nieuw aanknopingspunt voor therapeutische interventie. Steroïd-ongevoeligheid is een probleem met verstrekkende klinische gevolgen. De bestudering hiervan in epitheliale luchtwegcellen is nieuw’.

Jan Zijlstra combineert zijn onderzoek in het MD/Phd-traject met de laatste fase van zijn studie Geneeskunde.

 Praktisch
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram