• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

VIDI-beurs van NWO voor 4 UMCG’ers

Print 
30 mei 2017

​​​NWO heeft aan 4 UMCG'ers een VIDI- beurs toegekend. Het zijn Iris Jonkers en Sasha Zhernakova van de afdeling Genetica, Judith Paridaen van ERIBA en Maaike Oosterveer van Kindergeneeskunde. Aan een VIDI-beurs is een bedrag van €800.000,- verbonden.

Met een Vidi-beurs kunnen onderzoekers tot 5 jaar onderzoek doen. De Vidi-beurzen worden jaarlijks door NWO toegekend. Een Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen.

Het gaat om de volgende 4 onderzoeken:

Iris Jonkers: "Kleine veranderingen, grote gevolgen"
Auto-immuunziekten worden deels veroorzaakt door kleine genetische foutjes in patiënten. Echter, hoe foutjes in het DNA auto-immuunziekten kunnen veroorzaken is niet duidelijk. Daarom wil ik bepalen wat voor consequenties deze foutjes hebben. Kennis over de link tussen genetica en auto-immuunziekten zal nieuwe behandelstrategieën voor deze ziekten openbaren.

Judith  Paridaen: "De individualiteit van stamcellen"
Stamcellen maken alle celtypes in ons lichaam aan. Hiertoe ondergaan ze celdelingen, waarin verschillende dochterceltypes worden aangemaakt. Het aantal en type van de dochtercellen varieert tussen stamcellen onderling. Om de samenstelling van dochtercellen beter te kunnen voorspellen, gaan de onderzoekers bekijken hoe individuele stamcellen de uitkomst van hun delingen bepalen.

Sasha Zhernakova: "Moedermelk als de ontbrekende schakel tussen moeders en hun baby's gezondheid"
Moedermelk kan een belangrijke rol spelen in het vaststellen van de darmflora van baby's. Hier zal ik de microbiota van moedermelk bestuderen, de voedings- en maternale factoren die invloed hebben op haar samenstelling, het effect van moedermelk bacteriën op de ontwikkeling van darmflora bij baby's en het verband hiervan met de gezondheid van de baby.

Maaike Oosterveer: "Suiker: een kickstart voor kanker"
Stofwisselingsziekten kunnen kanker veroorzaken. De onderzoekers hebben ontdekt dat een ontregelde suikerstofwisseling de celdeling verstoort, waardoor het risico op kanker sterk toeneemt. In dit onderzoek bestuderen ze hoe de verstoorde celdeling ontstaat en op welke manier dit proces kan worden hersteld zodat kanker voorkomen wordt.

 Praktisch
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram