• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

UMCG-oncologe Liesbeth de Vries benoemd tot Akademiehoogleraar

Print 
27 april 2010

De Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen (KNAW) heeft Liesbeth de Vries, hoogleraar Medische Oncologie in het Universitair Medisch Centrum Groningen benoemd tot Akademiehoogleraar. Het Programma Akademiehoogleraren is in 2002 ingesteld. Jaarlijks benoemt de KNAW enkele excellente onderzoekers tot Akademiehoogleraren voor een periode van vijf jaar. Ze worden door de universiteit vrijgesteld van bestuurlijke verplichtingen zodat ze zich geheel kunnen wijden aan innovatief onderzoek en de begeleiding van jonge onderzoekers. Voor iedere Akademiehoogleraar stelt de KNAW één miljoen euro beschikbaar. 

Juryrapport KNAW

Liesbeth de Vries is benoemd tot Akademiehoogleraar vanwege het baanbrekende onderzoek dat zij verricht binnen een zeer breed spectrum van de medische oncologie. Zij is een vooraanstaand internationaal onderzoeker en ontwikkelt en implementeert nieuwe technieken in zowel wetenschappelijk onderzoek als patiëntenzorg.

Liesbeth de Vries

Prof. dr. Liesbeth de Vries werkt als hoofd van de afdeling Medische Oncologie in het UMCG. Zij werkt in haar onderzoek vooral aan methoden om persoonlijke, individuele behandelingen voor kankerpatiënten mogelijk te maken. Zij gebruikt daarvoor interdisciplinair onderzoek om de diagnose en behandeling van borstkanker en andere ziektebeelden te verbeteren. Verder doet zij veel onderzoek naar moleculaire technieken om in geval van bijvoorbeeld borstkanker precies de plaats te kunnen bepalen waar de medicatie het meest effectief is.

In 1997 werd ze benoemd tot de eerste vrouwelijke hoogleraar Medische Oncologie van Nederland; tevens was zij toen de eerste vrouw die in een Nederlands UMC hoofd van een afdeling Medische Oncologie was. Naast haar werk als onderzoeker is zij nog steeds actief in de patiëntenzorg en in het onderwijs aan Geneeskundestudenten. Daarnaast is zij actief als voorzitter van de Raad voor Medische Wetenschappen van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) en binnen KWF-Kankerbestrijding.

Contactinformatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting van het UMCG, tel. (050) 361 22 00.

 Praktisch
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram