• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Subsidie Pim vd Harst van Hartstichting en ZonMW

Print 
14 februari 2017

Een stofje dat zorgt voor de bekende geur van rotte eieren (zwavelstof) kan mogelijk de schade aan de hartspier na een hartinfarct verminderen. Pim van der Harst krijgt subsidie van de Hartstichting en ZonMW om de werking van dit potentiële medicijn te onderzoeken.

Eerder al vonden Van der Hart en andere Groningse onderzoekers in hun lab aanwijzingen dat zwavelstofverbindingen ervoor kunnen zorgen dat veel meer hartspiercellen overleven na een hartinfarct. Het zijn goedkope, eenvoudige stofjes, die ook door het lichaam zelf aangemaakt worden. Met de nieuwe subsidie gaan zij de effecten van een van deze stoffen nader onderzoeken. Dat doen ze bij vierhonderd patiënten die voor het eerst een hartinfarct hebben gehad. De helft van deze patiënten krijgt tijdens het dotteren een infuus met een oplossing waardoor in het lichaam tijdelijk meer zwavelstof ontstaat. De andere helft krijgt ook een infuus, maar daarin zit een nepmiddel (placebo). Na vier maanden gaan alle patiënten onder een MRI-scan. De onderzoekers bekijken of de hartspier inderdaad minder beschadigd is bij de mensen die de ‘echte’ oplossing kregen.  

Dankzij dit onderzoek wordt binnen een paar jaar duidelijk of de ontdekkingen over zwavelstoffen in het laboratorium ook echt kunnen leiden tot een nieuwe behandeling voor patiënten.

De Hartstichting steekt ruim €300.000 in dit onderzoek. Ook overheidsorganisatie ZONMW investeert ruim €300.000. Beide organisaties steunen meer projecten die de stap van lab naar patiënt versnellen. 

Op de website van ZonMW vindt u een overzicht van alle door ZonMW gehonoreerde projecten.

 Praktisch
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram