• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Patiënten bevraagd over slaapkwaliteit in flashmob-onderzoek

Print 
22 februari 2017

​Vandaag  vindt het eerste grote onderzoek plaats naar slapen in ziekenhuizen. Patiënten in 40 ziekenhuizen in Nederland, waaronder het UMCG, krijgen een vragenlijst over hun slaap.  De kwaliteit van slaap is gerelateerd aan de gezondheid. Een goede nachtrust in het ziekenhuis is dus essentieel. Het onderzoek wordt uitgevoerd op verpleegafdelingen van het UMCG en 39 andere ziekenhuizen in Nederland en is een initiatief van acute internisten van VUmc en Erasmus MC. In het UMCG coördineert internist Jan ter Maaten het onderzoek.

Er is weinig onderzoek gedaan naar de kwaliteit van slaap van patiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen. De verwachting is dat mensen in het ziekenhuis slechter slapen dan thuis maar welke (ziekenhuisgerelateerde) factoren hieraan bijdragen is niet bekend. Hoofdonderzoeker is acute-internist dr. Prabath Nanayakkara van VUmc: "Een grootschalig onderzoek naar hoe patiënten slapen in ziekenhuizen is uniek in Nederland. We denken dat patiënten vaak slecht en te weinig slapen en dat het ziekenhuisritme hierbij een belangrijke rol speelt. Doorgaans maken we mensen heel vroeg wakker omdat er vóór het ontbijt allerlei metingen gedaan moeten worden, dus omdat het handig is vanwege de werkprocessen in het ziekenhuis. Terwijl zieke mensen hun slaap juist hard nodig hebben. Met de resultaten van het onderzoek kunnen gericht interventies ontwikkeld worden om de slaap in ziekenhuizen te verbeteren."

Naar verwachting zullen in totaal 1500 à 2000 patiënten deelnemen aan het onderzoek. De onderzoeksdatum is niet vooraf bekend gemaakt, het is immers een flashmob; dit om te bewaken dat de situatie zo natuurgetrouw mogelijk is en niet vooraf kan worden beïnvloed. De resultaten van het onderzoek en eventuele vervolgstappen worden binnen enkele maanden gepubliceerd.

 Praktisch
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram