• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Marie-José van Tol treedt toe tot De Jonge Akademie

Print 
22 november 2018

​Hersenonderzoeker Marie-José van Tol treedt toe de Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Akademie organiseert activiteiten op het gebied van wetenschap en maatschappij, interdisciplinariteit en wetenschapsbeleid. In totaal treden tien talentvolle wetenschappers uit verschillende disciplines treden in 2019 toe tot De Jonge Akademie.

Marie-José van Tol (1980) onderzoekt de rol van de hersenen en cognitie bij het ontstaan en voortbestaan van psychische stoornissen, zoals depressie en angst, en specifieke symptomen zoals suïcidaliteit. Met haar team wil ze behandeling en preventie van psychische problemen verbeteren, bijvoorbeeld door beter te kunnen voorspellen voor wie welke behandeling het beste werkt. Verder zet Van Tol zich in voor het betrekken van een groter publiek bij wetenschap. In 2017 zette ze samen met de Hersenstichting een publiekslab op, waarin ze lieten zien en ervaren dat mensen met een prikkelbare stemming onbewust meer letten op negatieve informatie dan op positieve informatie. Van Tol wil bij De Jonge Akademie onder andere verkennen wat voor jonge onderzoekers het effect is van kleine en grotere collaboratieve beurzen. Eerder dit jaar won Van Tol de Heineken Young Scientist Award.

​Vijf jaar

De Jonge Akademie zijn jonge wetenschappers die internationaal tot de top van hun vakgebied behoren. Ze delen een brede belangstelling voor wetenschapsbeoefening, -beleid en –communicatie. De officiële installatie van de nieuwe leden vindt plaats op 21 maart 2019, en het lidmaatschap duurt vijf jaar. Ook UMCG-geneticus Lude Franke is lid van De Jonge Akademie.


 Praktisch
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram