• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

1,1 miljoen subsidie voor DAME-project Peter van Ooijen en Marianna Sijtsema

Print 
10 juli 2017

Interreg heeft een subsidie van 1,1 miljoen euro toegekend aan het Artifical Intelligence project DAME (Deep learning Algorithms for Medical image Evaluation) van Peter van Ooijen van het Center for Medical Imaging (CMI) van het UMCG. Dit project heeft als doel om software te ontwikkelen waarmee je sneller een diagnose kunt stellen en een radiotherapiebehandeling kunt verbeteren. Voor zowel de patiënt als het ziekenhuis levert dit voordeel op. Naast het UMCG (CMI en Radiotherapie), bestaat het DAME-consortium uit de Nederlandse MKB COSMONiO en de Duitse partners Use-Lab GmbH, Pius-Hospital Oldenburg en Radiologie West-Münsterland.

Onder leiding van onderzoeker Peter van Ooijen en klinisch fysicus Marianna Sijtsema wordt er software ontwikkeld waarmee je via deep-learning technologieën, automatisch, snel en betrouwbaar afwijkingen (zoals tumoren) in medische beelden kunt ontdekken. Er komt een generiek algoritme zodat het niet uitmaakt wat voor soort radiologisch beeld je gebruikt (CT, MRI etc.) of naar welke afwijking je opzoek bent.

Met de software kun je snel gezonde mensen identificeren, maar ook afwijkingen opsporen waar je niet speciaal naar op zoek was. Doordat de software automatisch alle afwijkingen in één beeld signaleert, voorkom je bijvoorbeeld dat je een tumor over het hoofd ziet die nog geen klachten geeft.
De gevonden patronen in medische beelden zijn ook te gebruiken om de behandeling van patiënten die radiotherapie krijgen, te verbeteren. Je kunt er beter mee inschatten hoe groot de kans is op een succesvolle behandeling en op eventuele complicaties.

INTERREG wil Europa sterker maken en de economische verschillen tussen regio’s en lidstaten verkleinen door samenwerkingsprojecten te stimuleren.

 Praktisch
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram