• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Wat anderen het UMCG vertelden

Print 

​Sinds vrijdag 18 maart 2011 publiceert het UMCG hier de ervaringen en op- en aanmerkingen die via Vertel het ons binnenkomen. Alleen als de inzender toestemming tot publicatie heeft gegeven, wordt het bericht hier vermeld.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender:  Lucie Gutjahr 

Datum inzending: 18 september 2018

Je zou kunnen zeggen dat ik al heel wat jaren 'vaste klant' ben op het endoscopiecentrum bij jullie. Daarom wil ik ook graag meewerken aan het geven van tips voor een optimale zorg en samenwerking tussen patiënt en hulpverlener.

Deze keer was ik er voor de derde keer in 7 maanden voor het verwijderen van een onbekend ongewenst stukje weefsel ter nader onderzoek.

Eerst de  positieve kanten. Dat zijn de vertrouwde arts en het team dat klaar stond om de ingreep te verrichten. Persoonlijke aandacht en zorg om mij gerust te stellen. De arts die naderhand nog even tussendoor moeite voor mij deed om een recept mee te geven voor soepele laxatie. De anesthesist die mij begeleidde in alle toeters en bellen die nodig waren. Een compleet nieuwe eerste ervaring voor mij. Ik was een mens bij hem, geen geval. Zijn stem vol rust en warmte coachte me in rustige stappen door de werking van de sedatie heen zodat ik volkomen gerustgesteld en kalm weg gleed. Deze stem herkende ik ook weer bij mijn wakker worden en dat voelde goed.

Daarna gebeurde bijna precies het tegenovergestelde op de holding/verkoeverkamer. Omdat ik hevig begon te klappertanden en rillen kwam er wel meteen een heerlijk warme deken. Onverwacht voor mij kwam er ook een verdriet omhoog en begon ik te huilen. Ik hoorde ergens; oh dat is de narcose…geen warme hand die mijn hand even vasthield zoals ik daarvoor wel ervoer. Ik moest mijn best doen om te zeggen en contact te maken dat ik wel erg veel pijn had. Er werd paracetamol toegediend via het infuus.

Toen ik wat helderder van geest werd zag ik recht tegenover mij een 'muur' van twee of drie zwarte schermen op pootjes. Het leek werkelijk alsof ik nog verder in de toekomst beland was en te maken had met zorgrobots?! Niemand (voor wat ik mij herinner) die even aan mijn bed kwam en mij vroeg hoe gaat het nu? Wat voel je?  Met zeker wel vier (inclusief stagiaire) stonden ze de computergegevens te observeren en registreren. Geen contact met de mens die in dat betreffende bed lag. Ze praten met elkaar ….    over mijn hartslag ed.

Dat voelt heel naar. Al kan ik me ook in hun werkdruk en gedoe met ICT verplaatsen als oudere docent/coach in het middelbaar onderwijs. TOCH maak ik wel CONTACT met mijn leerling. Ik vroeg mij af of men zich wel voldoende bewust is hoe dit overkomt aan de andere kant van het beeldscherm in je bed?

De (lieve) stagiaire werd min of meer aan haar lot overgelaten bij het loskoppelen van mijn infuus. Het was duidelijk (omdat ze dat ook zelf zei) dat dit haar eerste keer was. Mijn dochter heb ik jaren geleden tijdens haar opleiding tot vp ook horen vertellen over die eerste keren. En omdat ik zelf coach ben snap ik wel dat je mag oefenen en ook eerst zelf moet uitproberen. Maar de manier waarop zij daarin begeleid werd vond ik ook tekortschieten. De toon naar haar (en indirect tav mij) , het wat aan je lot overlaten naast een patiënt…welk voorbeeld geef je haar? Ook en ondanks werkdruk. Als je hier niet goed in investeert gaat er mogelijk ook kwaliteit verloren, mogelijk maakt het dat ze er geen zin meer in heeft voor dit prachtige beroep?

Gelukkig was er wel een dame van de administratie die doorkreeg dat ik liep te tobben met het klaar maken van mijn eten. Ik kon niet goed omhoogkomen door de ingreep, het tafeltje stond te hoog en ik heb om een rietje moeten vragen voor het drinken van de thee. Ook een teken van te veel automatiseren en 'afwerken'??  Next… 

Als je kwetsbaar bent zijn dit de eerste gegevens waar je met minimale aandacht van een vp jezelf weer op kunt pakken. Ik zie ook best wel of het circus lekker loopt of niet. Als er maar 1 laat merken dat deze je ziet, handelt en weer naar volgende taak moet heb ik daar alle begrip voor en medewerking en geduld.

Gelukkig zijn er stagiaires! Zij zag mijn hulpvraag om naar de wc te willen gaan. Hielp me uitstekend en kalm!

Onderweg met haar naar de wc was ik getuige van een issue dat met emoties tussen twee collega's werd besproken. Nota bene vlak tegenover het bed van een mijnheer. Je bent al gevoelig en je kan niet weglopen. Ik toen wel. Maar omdat mijn zoon die mij kwam ophalen het ook had opgemerkt vind ik het helemaal iets om te melden. Persoonlijke emoties even bespreken in een niet zichtbare of hoorbare ruimte voor de patiënt graag. Natuurlijk is het personeel ook mens, op elke werkvloer zijn er misverstanden en moet dat uitgesproken worden, maar NIET op zaal!

En als laatste; ik zat nog op mijn bed mijn schoenen aan te doen en besprak nog iets over een te halen recept toen ik voelde dat mijn bed al werd afgehaald! Toen ik zeer verbaasd omkeek kreeg ik wel een sorry maar ik moet doorgaan te horen. Ik dacht echt; dit is niet okay! Voor niemand!

Daarom mijn verhaal in de hoop dat het iets kan bijdragen voor alle betrokkenen!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: anoniem (naam bij de redactie bekend)

Datum inzending: 24 juni 2018

Ik ben mijn internist bijzonder dankbaar dat hij mij en mijn struma eens goed heeft 'doorgelicht' (in tegenstelling tot mijn internist van een regionaal ziekenhuis). Inmiddels ben ik n.a.v. de conclusies uit de onderzoeken geopereerd door een kundige chirurg in mijn regionale ziekenhuis en daar ben ik ontzettend van opgeknapt. Ik heb veel meer energie nu mijn luchtpijp vrij is! Uiteindelijk heb ik nu zelfs energie voor een leuke parttime baan, die ik inmiddels heb gevonden. Dit leek tot voor kort nog ondenkbaar. Al met al ben ik dus bijzonder blij met wat de internist voor mij heeft gedaan!  

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: mw. Bouman

Datum inzending: 18 juni 2018

Mijn man is op 4 juni geopereerd in het UMCG, er werden 4 bypasses aangelegd en vrijdag 15 juni kon hij met ontslag.
Wij zijn uiterst tevreden over verpleging, alle zorg en aandacht die aan ons is besteed.Ook in de kritieke uurtjes zijn we geweldig opgevangen.
Wij vonden het team op C2 fantastisch, ze waren betrokken, kundig en collegiaal. Ukunt trots zijn op dit geweldige team.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Bert Oldenkamp

Datum inzending: 21 juli 2017

Mijn vrouw is voor een intakegesprek geweest bij de chirurg en radiotherapeut. Wat een openbaring! Open en vol begrip voor onze situatie.Met grote deskundigheid hebben zij het voor elkaar gekregen dat wij uiteindelijk met een rustig hoofd weer naar huis konden rijden !

Wat een ontzettend lieve mensen. Wanneer iemand een lintje toekomt, dan zijn deze twee kanjers het!  

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Ricardo en Anja Lankamp

Datum inzending: 20 april 2017

Nu 1 week geleden is onze zoon Ricardo ontslagen bij jullie. Ik wil de kinder ic en kinderafdeling mv1 kamer 9 ontzettend bedanken voor de zorg! We zijn erg goed opgevangen door jullie nadat Ricardo was gevallen en een scheurtje in z'n lever had. Met name Erik van de kinder ic en Maarten van de verpleegafdeling voor hun luisterend oor en fijne gesprekken ook Marga die haar schouder aanbood voor knuffels! Geweldig! Het gaat nu goed met Ricardo gelukkig.
Veel succes verder en ga zo door!!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Reina Bolt

Datum inzending: 2 maart 2017

Dit jaar 2x op de afdeling urologie geweest, we waren vroeg, dus we moesten even wachten. Niet erg, terwijl we daar zaten te wachten heb ik als totaal doof zijnde de zaak eens goed in me opgenomen, iedere keer als ik daar kom heb ik een heel goed gevoel over de sfeer die in de wachtkamer hangt. De urologen, stomaverpleegkundigen, het secretariaat, men gaat heel gemoedelijk met elkaar om. Dat doet je goed als bezoeker van de poli, heeft ook op ons een goed gevoel. Want we gaan echt niet voor ons plezier naar een ZKH. En dan is het fijn dat je zo vriendelijk bejegent wordt. Ik zou zo zeggen, ga zo door! Een dikke pluim.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: G.P. Vaessen

Datum inzending: 16 oktober 2016

Ik heb bewust even een paar dagen en nachten gewacht m.b.t. om mijn reactie over de recente TV Uitzending van Zembla betreffende de behandeling van Victor aan het UMCG te doen toekomen.

In eerdere meerdere TV uitzendingen over het geven van de juiste en goede medische zorg door medische behandelaars en de grote fouten die zijn en worden gemaakt en/of doofpot affaires en angstcultuur van en onder ziekenhuismedewerkers om zaken in zorginstellingen en ziekenhuizen die naar buiten gebracht zouden moeten worden geef deze uitzending nogmaals weer of je wel in het ziekenhuis in goede handen bent en veilig.

En het gaat niet om de gemotiveerde mensen aan het bed maar om het hoger management, de directie en de raden van bestuur bij zorginstellingen en ziekenhuizen.

Mijn opinie en mening is nog steeds dat:- er een vooringenomenheid, een ongehoorde arrogantie en schandalige houding en opstelling van betrokken personen (het team) aanwezig is nu bij het UMCG.

Onethisch bezig, weinig klant (lees) patiënt gericht om echt te luisteren naar wat de patiënt zegt, bedoelt en aangeeft. Om de juiste goede patiënt gerichte medische zorg te geven en/of te krijgen.

E.e.a. impliceert voor mij dat ik nog minder vertrouwen heb in het krijgen van een goede, veilige gerichte verzorging op de individuele patiënt gericht in zorginstellingen en ziekenhuizen of het nu een UMC of een AC is.

Uw reactie op de relevante uitzending van Zembla neemt bij mij echt mijn wantrouwen en boosheid, onderbuik gevoel niet weg. Maar versterkt alleen maar het wantrouwen naar u toe. Ik wilde eerst direct na de uitzending andere woorden gebruiken om mijn reactie op de houding van betrokken behandelaars (het team) en het beïnvloeden van de medische collegae in Nijmegen. (handje klap).

Het is niet aan u om te zeggen dat het nu goed c.q. beter gaat met Victor en zijn ouders. Een minstens gemeend en echte oprechte verontschuldiging voor het geheel naar de ouders van Victor van het betrokken behandelingsteam en de directie van het UMCG is op zijn plaats.
Schandalig, ongehoord, onethisch, arrogantie!!
Of bericht verzenden en aandacht te vragen op Face Book om e.e.a. aan de kaak te stellen.
Durft u (het UMCG) aan om mijn reactie op uw site te publiceren?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: C. Jeurissen

Datum inzending: 12 oktober 2016

Ik heb net de documentaire over Vincent gezien op Zembla. Schandalig ik heb er geen woorden voor. Een heel team wat niet in staat is concensus te bereiken en een ordentelijk behandelplan te maken. De ouders, de experts, volkomen te negeren en een kind onnodig Laren lijden. Leg om deze verantwoordelijkheid bewust te nemen.

Dan oncollegiaal enonprofessioneel handelen.
Trots op jezelf? Ik noem dit narcistisch gedrag. Jullie moeten diep door het stof en de familie schadeloos stellen. Wat een prutsers.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: J. Mutsaers

Datum inzending: 12 oktober 2016

Geschokt door de reportage over Victor in Zembla zojuist. Fouten, hoe ernstig ook, kunnen gemaakt worden. Wat had het veel betekend als de artsen hun ongelijk hadden toegegeven en excuses hadden aangeboden. Het vertrouwen in het UMCG verloren.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Hans en Lydia Elbertse

Datum inzending: 12 oktober

waar onder de indruk van zembla docu over Victor. Shame, shame shame on you UMCG. Wat hebben jullie hem en zijn ouders aangedaan? Onmenselijk.
Autoritair haantjes gedrag - mailtjes als deze zullen wel met een minzaam lachje verwijderd worden...
Neem verantwoordelijkheid zoals heel Nederland die wil zien: diepe buiging naar ouders en excuus!!!!!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Herman Schoningh

Datum inzending: 12 oktober 2016

Ongetwijfeld ook u de uitzending van Zembla gezien.

Onbegrijpelijk en ongehoord is uw handelen en standpunt te noemen.
Geen feedback van uw kant of reactie naar andere artsen, geen verweer bij Zembla !!!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Koen Sol

Datum inzending: 12 oktober 2016

Zojuist Zembla bekeken over patiënt Victor. UMCG moet zich enorm schamen en de ondeskundigheid erkennen...publiekelijk, laat staan de ouders hun kosten vergoeden.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: J.G. Gelderloos

Datum inzending: 23 mei 2016

Op 13 april 2016 ben ik (via een ablatie) 's ochtends geholpen door de cardioloog. Reden was dat ik te vaak ritmestoornissen achter elkaar aan kreeg. Na een goede en duidelijke voorlichting van haar wat er goed of fout kan gaan toch maar besloten om het te gaan doen. Na diverse onderzoeken mocht ik me voor een ablatie melden in het UMCG. Ik was toch enigszins gespannen, je leest en hoort diverse verhalen. Maar op de operatiekamer aangekomen stelde de cardioloog me zeer op mijn gemak. Ik zou van de gehele operatie niets merken. Toen ik na een operatie van 4 uren weer wakker werd moet ik zeggen dat ze gelijk had. Ik heb niets vernomen. Hierdoor heb ik alle vertrouwen in haar gekregen. Ook dat ze persoonlijk nog even langs kwam op de afdeling om te vertellen hoe het gegaan was is door mij en mijn vrouw zeer gewaardeerd. Dat ze mij ook direct heeft aangemeld in Beatrixoord voor herstel (sporten) om weer vertrouwen te krijgen getuigt toch van betrokkenheid bij de patient.

Positief ervaren dat het hele behandelteam zich voor de operatie even voorstelde wie wat ging doen.   

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: anoniem (naam bij de redactie bekend)

Datum inzending: 23 januari 2016

Ik heb een vraag: waarom is er geen speelruimte voor kinderen die op bezoek komen bij familie die bij jullie liggen om dat de bezoek tijd best wel lang duren voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Waarom kan er geen speel ruimte komen dat kinderen ze kunnen uitleven anders worden ze vervelend en dat is niet gunstig voor de patiënten lijkt me.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: H.B. Reinders

Datum inzending: 6 januari 2016

Op 5 januari had ik een afspraak in het endoscopie centrum om 08.50 uur. Door de barre weersomstandigheden dacht ik per openbaar vervoer alsnog op tijd te kunnen zijn. Gestrand in Assen belde ik dat ik verlaat zou zijn. Een vriendelijke dame gaf mij te kennen dat ik toch behandeld zou kunnen worden later die dag. Dat gebeurde tenslotte halverwege de middag na een geïmproviseerde tocht van Assen naar het UMCG. Mijn complimenten aan de behandelend arts en haar verpleegkundige crew die mij, ondanks het verlate binnen komen, voortreffelijk hebben behandeld.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Kees Mol

Datum inzending: 15 december

Maandag 14 december om 18.00 uur werd ik onderzocht op de afdeling MRI onderzoeken. Ik wil hierbij mijn waardering uitspreken voor de manier waarop ik ontvangen ben.
Vriendelijk, geruststellend, secuur en deskundig.
Mijn complimenten voor de twee analisten die mij geholpen hebben. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: anoniem (naam bij de redactie bekend)

Datum inzending: 4 november

Maandag 2 november 2015 is mijn dochter bij de kaakchirurg geweest, daar kreeg zij een recept mee voor ibuprofen. Nadat zij een nummer A64 had getrokken (A62 was aan de beurt) moesten we 40 minuten wachten totdat het recept aangenomen werd. Daarna duurde het nog 25 minuten voor we het doosje meekregen. De baliemedewerkster was zo vriendelijke om een bekertje mee te geven zodat we niet eerst naar huis moesten om de eerste dosis in te nemen. Kortom: het duurde meer dan een uur voordat een eenvoudig recept uitgereikt werd. Dat vind ik niet acceptabel. Het was niet druk, er zaten weinig mensen te wachten. Er zijn maximaal een stuk of tien personen geholpen in het uur dat we zaten te wachten. Verder is het bijzonder storend om te zien dat de medewerkers van de apotheek doorlopend met elkaar of met computers bezig zijn en niet met de klanten. Het filmpje met de activiteiten die 'tijdens het wachten' worden uitgevoerd hebben we diverse keren kunnen bekijken. Uit dat filmpje werd ons niet duidelijk waarom het verstrekken van zo'n eenvoudig recept zo lang moet duren.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Geert Leinenga

Datum inzending: 29 oktober

Maandag 12 oktober j.l ben ik geopereerd door de thoraxchirurg. Ik ben hier zeer tevreden over. Het is een leuke en vriendelijke vrouw en de operatie is goed verlopen, en ik ben haar en het hele team hier dankbaar voor. Dit wilde ik graag even kwijt, en ben ook zeer positief over de verpleging, allemaal leuke en vriendelijke mensen. Allemaal bedankt

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Femke van der Meulen

Datum inzending: 28 oktober

Zo ongeveer 2 maanden terug werd mijn oma een aantal dagen in het UMCG op de afdeling Neurologie opgenomen. Met spoed kwamen wij vanuit het MCL naar Groningen, wat ons een dolle rit in de ambulance opleverde. Direct bij binnenkomst stond er een arts op ons te wachten en werden we geïnformeerd over de gang van zaken. Mijn oma bleek een subduraal hematoom te hebben en moest hieraan geopereerd worden. Wanneer dit zou gebeuren was nog onzeker, dus bleven we wachten. De familie werd langzaamaan steeds groter, maar hier werd nooit commentaar op geleverd. Er werd ons steeds gezegd dat we vooral koffie/thee etc. uit de automaat moesten halen, en dat ze ons heus zouden bellen als er nieuws was. Toen bleek dat mijn oma pas de volgende dag geopereerd zou worden, is er zelfs door een verpleegkundige een kamer geregeld in het zorghotel. Om 8 uur waren ik en mijn tante weer paraat, en kon het lange wachten weer beginnen. Wat mij opviel, was het contact tussen de artsen, verpleegkundigen, mijn oma en ons als familie. Wát fantastisch. En wat betrokken. Geen vraag was teveel, en er werd wat afgelachen en gepraat. Mijn oma was weg van de dokter en zeer tevreden over de zorg van de verpleegkundigen. Gelukkig verliep de operatie goed, en mocht ze al snel weer over naar het MCL. Kort hierna is ze weer naar huis gegaan, en ze doet het weer hartstikke goed. Woorden kunnen niet beschrijven hoe ontzettend fijn wij de tijd in Groningen hebben ervaren. Ik kijk er zo positief op terug, en mijn oma ook. Ik geef jullie een grote pluim, want die hebben jullie echt verdiend. Ga zo door!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: J. Poelstra

Datum inzending: 27 oktober


Op 13 september jl. geholpen aan een acuut hartinfarct/gedotterd/stent geplaatst. Een dag op hartbewaking gelegen en vervolgens overgeplaatst naar de 'zaal' (B2). Op 16 oktober nog eens aan een andere kransslagader (poliklinisch) geopereerd. Door eenvoudige pech - de wond in de lies wilde niet stoppen met bloeden - wat langer op de afdeling (B1) en op bed moeten blijven. Al met al een enorme en spannende ervaring voor verder een gezond voelend iemand.
Ik wil mijn grote dank uitspreken aan/voor alle medewerkers op de betreffende afdelingen:
  • de chirurgen en medewerkers voor de goede begeleiding tijdens de operaties* de verpleegkundigen op de hartbewaking
  • de cardiologen en verpleegkundigen op de afdelingen B2 en B1
  • de begeleiding na de operaties
Alle lof voor het UMCG.


 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Wim Timmer

Datum inzending: 17 oktober

Graag wil ik mijn behandelend arts bedanken dat hij mij nog voor zijn vakantie heeft gebeld met de 'verlossende' mededeling dat ik geen lymfeklierkanker heb. (De uitslag stond voor de volgende week gepland)
Dit laat maar weer eens zien dat een mega ziekenhuis als het UMCG nog steeds een prima persoonlijke benadering kent.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Fokko van der Veen

Datum inzending: 28 juni 2015

Gisteren(27-7) mijn beste vriend en buurman overleden na reanimatie.

Nadat ik zelf via 112 heb getracht te reanimeren kwamen broeders van de ambulancepost Groningen dit zeer professioneel overnemen. Ook werd het personeel van de traumaheli ingezet. Alles zeer rustig en professioneel waarvoor complimenten.
Met name het optreden van de arts na afloop van de niet gelukte reanimatie heeft veel indruk op mij gemaakt. Ze heeft zeer betrokken mijn buurvrouw meegedeeld dat haar man was overleden. Ze nam daar goed de tijd voor. Ik zou het op prijs stellen als u mijn complimenten aan haar zou willen overbrengen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: anoniem (naam bij redactie bekend)

Datum inzending: 26 mei 2015

Het UMCG is een FANTASTISCH gebouw. Het is in mijn ogen verreweg het mooiste ziekenhuis van Nederland met zijn straten en pleinen, met zijn winkels en TWEE grand café's, met zijn diverse exposities, met zijn balkonnetjes die van hoog neerkijken op de drukke straten beneden, met zijn 'taxi-karretjes' voor mensen die minder goed ter been zijn, met het vele groen o.a. de palmen die je in de subtropen niet hoger aantreft, met de vele kunstwerken van kunstenaars van naam.

Al verscheidene keren heb ik het UMCG als een toeristische 'attractie' ingezet voor mijn bezoek. Ook zelf ga ik geregeld kijken of er weer nieuwe exposities zijn en/of om koffie te drinken.
Niets dan lof dus voor het UMCG en complimenten voor de kunstcommissie die klein maar fijn schitterende exposities samenstelt.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Sylvia Kock 
Datum: 15 mei 2015

Net drie dagen assement achter de rug in Beatrixoord voor longrevalidatie. Ten eerste mijn complimenten, warm ontvangst, vriendelijke mensen en het streven van je thuis / welkom voelen is zeer zeker gelukt. Waar het niet helemaal goed liep was de planning. Een afspraak stond opeens geplant in het UMCG in plaats van het Beatrixoord. Lab was niet op de hoogte dat ik zou komen en vanmorgen ingeplant voor afkoppeling, maar dat was ook niet bekend. Gewoon feedback, verbeter punt. Verder zeer tevreden

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: E. van den Ende 
Datum: 12 mei 2015

Vorig jaar heb ik een behandeling huidkanker gehad,m.b.v mohs chirurgie.
Alles werd goed en duidelijk vooraf besproken.De behandeling verliep goed, en alle medewerk(st)ers waren goed voorbereid en erg vriendelijk.
Kortom een dikke pluim hiervoor,en ik vind het belangrijk dat er 30 mei a.s een landelijke onderzoeksdag is voor het opsporen van huidkanker.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: A.C.M.van Hooff    

Datum inzending: 22 april 2015

Ik ben in april totaal 7 dagen opgenomen geweest op de afdeling D3VA, voor de behandeling Mind The Gap, Long Volume Reductie. Het verplegend team dat uit mooie, hele lieve, zorgzame mensen bestaat en die deze tijd voor mij gezorgd hebben op deze afdeling wil ik ook hierbij nogmaals Hartelijk Danken. En niet te vergeten de betrokken longartsen en de studiecoördinator bronchoscopische interventies. Dank jullie wel.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: mw.Muurling

Datum inzending: 27 februari 2015

Ik ben in januari tijdens een dagbehandeling geopereerd aan een vleesboom in mijn baarmoeder onder volledige narcose. Voordat ik hier terecht kwam had ik al volledig vertrouwen in mijn behandelend arts en voelde ik dat ik serieus werd genomen vanwege mijn enorme bloedverlies. Het moment van de opname, hoe lief iedereen was en hoe begrijpend, de warme dekentjes, de uitleg tijdens de anaesthesie en de operatie, het bijkomen na de operatie en de nazorg..... wat kan ik nog meer vertellen. Ik ben diep maar dan ook diep onder de indruk van de zorg van het UMCG. Ga zo door mensen! Het was mijn eerste operatie onder algehele narcose maar ik ben diep onder de indruk van de goede zorgen van iedereen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Martha de Jonge   

Datum inzending: 10 januari 2015

Graag wil ik met jullie delen dat ik me bij mijn cardioloog op mijn gemak voel. Ze legt alles uit en een grapje tussendoor werkt ook zeer ontspannend.

Dank u wel daarvoor.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Tony Wesselman

Datum inzending: 7 januari 2015

Goedemorgen,
In de nacht van zondag op maandag jl, is mijn 90-jarige moeder bij spoedeisende hulp behandeld na een val en later opgenomen op B1.
Wat een positieve ervaring: de manier van benaderen, uitleg over aanpak, op de hoogte van verloop houden, de manier waarop de klachten serieus zijn genomen, openheid met betrekking tot uitslagen van onderzoek. Kortom de manier waarop jullie je professionaliteit invullen is bewonderenswaardig.

Met vriendelijke groet van Tony Wesselman

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: mw. Bolt 

Datum inzending: 2 januari 2015

In mei heb ik in het ziekenhuis gelegen op afd B4VA, had toen een slechte ervaring, ik heb dit toen aan jullie vermeld omdat ik het gevoel had als je auditief beperkt bent ook aangezien wordt dat je verstandelijk beperkt bent. Ik lag toen alleen op een kamer, ik zag niemand en ik hoorde niets, omdat ik geheel doof ben. Ik voelde me alleen en angstig in het hele grote ziekenhuis, ik dacht echt dat ik daar moederziel alleen was. Ik had mijn ervaring al wel eens eerder aan u vermeld, dan krijg je een excuses en klaar was kees. Maar voor mij was het traumatisch. Ik heb jullie toen geschreven, neem mij maar eens een interview af voor in uw personeelskrant, hier hebben jullie gehoor aangegeven, en dat heeft geholpen, mijn verhaal heeft indruk gemaakt. Ik kreeg een brief van de uroloog want ik had een afspraak met hem en hij had het artikel gelezen en had ook de hoofdverpleegkundige uitgenodigd om bij het gesprek aanwezig te zijn. Of ik daar bezwaar tegen had? Nee dus! We hebben toen een goed gesprek gehad en ik ben half december weer opgenomen geweest en nu ging het prima, ze hadden alles uit de kast gehaald wat maar mogelijk was, mijn zus mocht in het ziekenhuis blijven, bij mij. Ging mee naar de OK. Dit was dus een hele positieve ervaring en ik vindt dat je dat ook mag /moet vermelden. Een grote pluim!!  

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Grieko ten Cate 

Datum inzending: 17 december 2014

Infecties voorkomen:
Op de verpleegafdelingen hangen per kamer bakken voor het verzamelen van afval. Om afval te kunnen deponeren in dze bakken moet er eerst een klep met de hand naar beneden worden geduwd.
Deze klep wordt aangeraakt door vele mensen, verplegers,  artsen, bezoekers etc...
Deze klep is potentieel een gevaar voor het overbrengen van bacteriën en andere ziekten binnen het ziekenhuis en daarbuiten.
Voorbeeld: verpleging verwijdert een verband of pleister en gooit dit weg via deze klep, daarmee is de hand besmet, met deze besmette hand word de patiënt nu verder behandeld. Dergelijke handelingen heb ik met zeer grote regelmaat zien gebeuren.
Alle desinfectie pompen werken door middel van een benaderingsschakelaar, voor mij zouden vergelijkbare benaderings-schakelaars welke de klep automatisch openen een sluiten een must zijn.

Bij het  het vervangen van de plastic binnenzak van deze bakken wordt de binnenzak niet goed in de gewenste positie gebracht. Door het lage soortelijke gewicht van de meeste afvalmaterialen zullen deze niet onder in de bak terecht komen, maar moeten min of meer in de afvalbakken worden geduwd. Een volgend infectie gevaar.

De situatie met deze bakken staat in schril contrast met de algemeen geldende regels en voorzieningen welke er zijn bij het UMCG. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Barbra Lenstra   

Datum inzending: 7 december 2014

Met zoveel commotie rondom en commentaar op de zorg, maak ik graag gebruik van dit contactformulier om u te informeren dat mijn recente ervaring met het UMCG ontzettend positief is.

Met zoon kwamen mijn man en ik op maandag 1 december in de namiddag bij de spoedeisende hulp. Mijn zoon was tegen een paal geknald en zijn oog was dik en bloederig. Na een begripvolle sympathieke ontvangst hebben we nog geen vijf minuten gewacht voordat we 'door' mochten. Ook na de klapdeuren alleen maar aardige mensen. Mijn zoon zag erg wit, reden voor een verpleegkundige om hem op een bed te leggen. Even later, hup, dekentje er over.

Artsen, al dan niet in opleiding, waren ook allemaal even geruststellend en vriendelijk. Alle tijd om uit te leggen wat er ging gebeuren. En toen we vroegen of misschien een plastisch chirurg het hechten wilde doen, werd daar gelukkig ook heel begripvol op gereageerd.

Een week later mocht onze zoon terugkomen voor het verwijderen van de hechting en een controle van het oog. Op de poli was een oudere heer die wat wankel en onzeker overkwam. Een oplettende dame van de receptie kwam meneer vragen of het ging. Even later kwam ze nog even terug en bood ze meneer wat te drinken aan.

Hulde, allemaal!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: anoniem (naam bij redactie bekend)  

Datum inzending: 30 september 2014

Sinds ruim 13 jaar ben ik als patiënt bekend met het UMCG, altijd tot volle tevredenheid. In september heb ik een ICD geplaatst gekregen en over de opname en de ingreep heb ik toch wel enkele ervaringen die ik graag wil delen.

Omdat we op behoorlijke afstand van het ziekenhuis wonen ben ik de avond voor het plaatsen van de ICD opgenomen op afdeling B1. Mijn bed werd aangewezen en ook de kast die bij dat bed hoort, het infuus werd ingebracht en het polsbandje omgedaan. Verder kreeg ik geen uitleg over het hoe en wat. Waar liggen de handdoeken en hoe gaat het verder op zaal. Ik lag alleen, wat lekker rustig is, maar kon ook aan niemand iets vragen verder. Ik had natuurlijk kunnen bellen maar om de verpleging daar nu voor te storen ging me te ver.
Mijn opname was om 20.00 uur, net na de koffie kar ronde, gelukkig staat er een koffieapparaat in het dagverblijf maar de hele avond heb ik verder niemand meer gezien.  

De dag van de ingreep was ik als eerste aan de beurt, aangekomen op de hartkatheterisatie kamer waren de voorbereidingen nog in volle gang. Toen alles klaar stond werd ik ook klaargemaakt voor de ingreep. Desinfectie volgens protocol en de verdoving werd gezet. Toen er werd begonnen bleek de verdoving nog niet goed/volledig te zijn omdat er een duidelijke scherpe pijn waarneembaar was. Er werd extra verdoving ingespoten en er kon begonnen worden. De telefoon van de arts die begon met de plaatsing ging in haar tas af en een OK-assistent werd gevraagd om te kijken wie het was omdat haar zoontje op kamp was. Goed kan gebeuren, maar ik lig hier niet voor niets en het voelt best gek om privé boodschappen van anderen over en weer te horen als je zelf aan je hart geholpen wordt. De arts probeerde de ader te vinden welke moest worden aangeprikt en zij twijfelde over de ader die ze in beeld had. Wederom lig je niet heel rustig als dit over jou gaat. Er werd een andere arts bij gehaald welke ook de verdere plaatsing over nam. Tijdens de ingreep bleek dat de assistenten een verkeerd steriel pakket hadden geopend, een pakket voor een hartkatheterisatie en niet voor een pacemaker/ICD plaatsing. Hier werd wat over gesteggeld er werden onderdelen gezocht en afgekeurd door de arts tot er toch maar een goed pakket werd geopend met alle juiste spullen. Een assistent liet iets vallen, naar ik meen een doorvoerdraad, ze was hier behoorlijk van onder de indruk en bleef maar noemen dat dat heel duur was en met het extra steriele pakket werden de kosten wel erg hoog. Niet leuk om te horen, snap dat de gezondheidszorg duur is en dat er veel bezuinigingen doorgevoerd worden maar om dit nu te horen terwijl er een ingreep plaatsvindt dat gaat me toch wat te ver. Om de ICD te kunnen plaatsen wordt er ruimte gemaakt onderhuids om het apparaatje in te kunnen stoppen. Dit schijnt niet goed verdoofd te kunnen worden. Helaas hield ik het niet vol en moest de arts tijdelijk stoppen om de ruimte te creëren. De assistent wilde zwaardere pijnstilling geven maar de arts gaf daarvoor geen fiat omdat mijn bloeddruk daarvoor te laag was en hij bang was dat ik het dan niet zou houden. Opnieuw een mededeling waar je niet erg rustig van wordt als het jezelf betreft. Er werd gekozen om lokale pijnstilling op een gaasje in de reeds gemaakte ruimte te brengen om zo het gebied te verdoven en de arts ging eerst verder met het plaatsen/doorvoeren van de draad. Op een gegeven moment voel ik iets in mijn nek, een soort tinteling, heel vreemd en op mijn aangeven wordt er dan ook een foto gemaakt. De draad blijkt omhoog te gaan i.p.v. richting mijn hart, bij de arts geen paniek maar bij mij rijst de vraag hoe het gegaan was als ik niets had gezegd.
Tijdens de verdere plaatsing roept de vrouwelijke arts "oh shit", niet erg rustgevend wederom. Voor mijn eigen rust toch gevraagd wat er aan de hand was, ik voelde me immers prima, en bleek dat zij met de mouw van haar operatieschort haar hoofd had geraakt en daardoor niet meer steriel was. Geen groot probleem dus, het kon met een schoon schort opgelost worden.
Na het plaatsen werd de wond onderhuids gehecht. Een heel verhaal over de hoeveelheid gebruikt hechtdraad en dat zij veel meer gebruikte dan andere artsen volgde. Ondertussen was mijn verdoving al aardig uitgewerkt. Aan de ene kant voelde ik dat ze bezig was, aan de andere kant voelde ik duidelijk scherpe prikjes en het draad wat aangetrokken werd. Op mijn aangeven dat wanneer het om de laatste paar hechtingen ging ze wel door kon gaan, maar dat ik anders toch nog graag verdoving wilde was de reactie dat ze het zo wel even probeerde en als het niet ging dat ik het moest aangeven. (volgens mij had ik dat net gedaan) Maar goed, het ging duidelijk niet om de laatste paar steekjes maar om bijna de hele incisie volgens mij.
Eenmaal terug op de zaal was alle verdoving al verdwenen wat als voordeel heeft dat de pijn niet erger wordt, maar als je dan hoort dat pijn niet nodig is dan vraag ik me af waarom ik dan wel pijn heb moeten voelen/doormaken tijdens de ingreep.
Na een paar uur bedrust mocht ik voor toiletbezoek uit bed. Netjes gebeld en gewacht op de zuster en ook maar meteen gevraagd of zij mij wilde helpen om mijn eigen pyjama aan te doen, het was net voor het bezoekuur. Met frisse tegenzin hielp ze mij hierbij en kon ik naar het toilet. Tot mijn verbazing was er geen zuster meer te bekennen toen ik van het toilet af kwam en ook daarna heb ik haar niet meer gezien en dat terwijl ik bedrust had, heel vreemd. Ik lag nog steeds alleen dus als ik was gevallen of iets dergelijks dan vraag ik me af wanneer ik was gevonden.
Het advies was om 4x daags paracetamol volgens schema in te nemen. Geen probleem, maar dan moet je ze wel krijgen. Tijdens het vervolg van mijn opname heb ik tot 3x aan toe moeten bellen voor paracetamol terwijl mij werd verzekerd dat ik die standaard zou krijgen.
De avond na mijn ingreep werd mijn linkerarm erg dik, het polsbandje kwam strak te staan en op mijn vraag of de verpleegkundige mij hierbij wilde helpen kwam zij het bandje doorknippen. Ik wilde ook graag dat er naar het infuus gekeken werd of dat het verwijderd werd omdat het puur een waaknaald was, maar zelfs het verband los halen om te kijken of de zwelling daar aan lag was te veel. Het knellende bandje is er af en verder wachten we af.
Gelukkig zwol de arm niet verder op en was er kennelijk geen probleem met het infuus, maar het voelt alsof je te veel bent terwijl ik toch ook echt als patiënt was opgenomen op een gepland tijdstip.

Ik wil hier beslist niet de klager uithangen en kies er dus ook voor om mijn ervaringen te vertellen en niet om een klacht in te dienen, maar ik hoop wel dat er wellicht mede door mijn ervaring gekeken wordt naar de wijze van plaatsing van een ICD of pacemaker. Misschien is het wel mogelijk dat je een koptelefoon met muziek op krijgt zodat je niet alles hoort, of dat er iemand bij je zit die kan helpen relativeren wat er gebeurt. Ik heb het echt als heel naar ervaren wat je hoort tijdens de ingreep. Er wordt weinig tot niets tegen jou gezegd maar je hoort wel alles.
Wat betreft de verpleegafdeling, ik begreep wel dat daar ziekte was en dus de werkdruk voor het overig personeel hoger. Ik kon prima uit bed, was geen hulp nodig bij het plassen maar vergeten worden is niet leuk, geeft een heel eenzaam gevoel. Af en toe even om de deur kijken was al prima geweest, had in ieder geval een heel ander gevoel gegeven.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Marja Roorda

Datum inzending: 22 september 2014

Voor de derde keer in 5 jaar krijg ik een aantal zware chemokuren die per keer ongeveer 6 uur in beslag nemen. Dit vindt plaats op het dagcentrum en nu ik hier weer lig valt het me weer op hoe ongezellig het hier is. Er is geen direct daglicht, er liggen veel mensen dicht op elkaar en de aankleding is ronduit saai. Vorig jaar is mij verteld dat er binnenkort een nieuwe en leukere ruimte zou komen, maar ik begrijp dat dat niet gaat gebeuren op korte termijn. Ik weet dat in een aantal andere ziekenhuizen er veel moeite is gedaan om een zo zware behandeling een klein beetje op te fleuren. Waarom kan dat hier niet?
Overigens heb ik zeer veel waardering voor de verpleegkundigen en andere werknemers hier.


Met vriendelijke groet,
Marja Roorda

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: dhr. J.Schreuder 

Datum inzending: 18 september 2014

Mijn vraag gaat over de wachtkamers, waar meerdere artsen werkzaam zijn. Indien iemand aan de beurt is, roept men de naam van degene door de wachtkamer. Waarom geen elektronisch matrixbord, waar zowel de nummers van de omgeroepende, als de spreekkamernummer verschijnt.  Een volgnummer kan men zelf wel van de rol afhalen bij de balie b.v.
In het Martiniziekenhuis heeft men dit ook aangebracht bij de apotheekuitgifte, en dat gaat heel goed. Vooral oudere mensen met een minder goed gehoor hebben hier baat bij. Geeft ook meer privacy.

IDEE ?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Van Lingen  

Ik wilde bellen met de poli kinderchirurgie. Op de site gezocht naar het telefoonnummer. Geen chirurgie, geen algemene chirurgie, geen kinderchirurgie, geen kindergeneeskunde. Via het algemene nummer snel geholpen en op de goede plek gekomen.

Datum inzending: 18 augustus 2014

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: anoniem (naam bij redactie bekend)  

Datum inzending: 2 augustus 2014

Prettige arts op de MLD poli, geeft vertrouwen en luistert goed. Ook de ondersteunende medewerkers zijn vriendelijk.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Familie Gernaat 

Datum inzending: 28 juli 2014

Onze (schoon)moeder heeft anderhalve week op de afdeling interne geneeskunde gelegen nadat de diagnose kanker was gesteld. Omdat ze terminaal was, mocht ze haar laatste dagen in het ziekenhuis doorbrengen. De zorg en verpleging voor haar en de familie was echt fenomenaal. Daarom willen wij als familie en nabestaanden het personeel van afdeling E ook hartelijk bedanken voor de steun, begrip en zorg die wij allemaal hebben mogen ontvangen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Jan Jakob Koster 

Datum inzending: 15 juni 2014

Vrijdag 13 juni ben ik, na een bedrijfsongeval waarbij ik van een trap viel, om 09.30 naar de spoedopvang gegaan met een bloedende hoofdwond. De medewerkster van de balie liet mij erg lang wachten, toen ik vervolgens mijn situatie uitlegde antwoorde de medewerkster: oh een hoofdwondje? Dat gaat geld kosten. Hierbij maakt zij met haar handen een beweging wat geld moest uitdrukken.
Ik voelde mij door deze medewerkster niet serieus genomen in mijn klachten en belachelijk gemaakt ten opzichte van de andere aanwezigen.
Uiteindelijk ben ik op de spoedopvang uitgebreid onderzocht, is mijn hoofdwond geplakt en is er een scan van mijn hoofd gemaakt. De arts van de spoedopvang bevestigde dat het een juiste keuze was geweest om naar de spoedopvang te komen.
Ik vond de bejegening van de medewerkster en onvriendelijk en onprofessioneel.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Naam inzender: anoniem (naam bij redactie bekend)  

Datum inzending: 15 mei 2014

Begin april 2014 ben ik een tijdje in het UMCG opgenomen met een (acute) spontane klaplong. Ik, als gezonde jongen van 17, had zoiets helemaal niet zien aankomen. Ik had zelfs nog nooit eerder in een ziekenhuis gelegen. De schrik zat er dus behoorlijk in. Op de spoedeisende hulp kreeg ik te horen dat ik een drain moest hebben. De doktoren van de afdeling Longziekten hebben veel informatie gegeven over mijn aandoening en mij succesvol behandeld! De verplegers van de Interne Geneeskunde hebben daarnaast ook een positieve indruk op mij achter gelaten; dat ik de best mogelijke zorg kreeg stond voorop! Vandaag (15 mei) ben ik terug voor controle geweest, en het was gelukkig allemaal goed. Al met al ben ik erg positief over mijn korte opname in het UMCG en via deze weg wilde ik dat nog graag even melden. Tijdens mijn controleafspraak was de wachttijd op de polikliniek Longziekten wel aan de lange kant (3 kwartier uitloop), dit was het enige nadeel wat ik tegen ben gekomen. Verder nogmaals dank voor de goede zorg.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Ginie Caspers

Datum inzending: 15 mei 2014

Hallo,

Ik heb een gedicht gemaakt over mijn heftige periode van mijn acute glaucoom. Deze wou ik jullie toesturen en bedanken voor de goede zorg tijdens mijn operatie.

Acute glaucoom

Angstig was vooral de tijd
Compleet als men helse pijnen leid
Umcg moest mij nu gaan helpen
Te meer om de druk te gaan stelpen
Elke minuut is dan van grote waarde
Gezien de druk die veel zorgen baarde
Laseren dat was de optie toen
Artsen dachten er veel mee te kunnen doen
Uiterst zorgvuldig ging men aan de slag
Code rood voor mijn oog de hele dag
Operatie kwam er aan te pas
Omdat de druk te angstig was
Maar uiteindelijk was de druk gedaald
Natuurlijk ben je blij dat alles is geslaagd
En toch word je met and're dingen geplaagd
Terwijl je herstellen moet van al het leed
Vind je genoeg tegenslagen bij de vleet
Lezen dat zal heel erg moeilijk zijn
Immers je vond dat toch heel fijn
Even lezen,puzzelen en dichten noem maar op
Steeds teleurstellingen,alles staat op z'n kop
Op eens was er die bloeding in je oog
Plots kwam er een heftige periode langs zij
En alles maalde door je hoofd daarbij
Roerig was de tijd ,waardoor je bijna bezweek
Aan de kleinkids dacht ik ook de hele week
T' is niet niks als je dat maar weet
Iets zo kostbaar als je ogen heet
Eventjes voel je , je zo heel verloren

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: P. Geelens   

Datum inzending: 6 mei 2014

Onze zoon heeft twee hartoperaties en tussendoor een diagnostische hartkatheterisatie ondergaan. Voor de doktoren, verpleging en ondersteunend personeel niets dan lof. Een spannende tijd. Na de eerste operatie was hij op sterven na dood. Nu gaat het goed. Onze dankbaarheid is met geen pen te beschrijven.

Ook met geen pen te beschrijven is het parkeerbeleid van het UMCG. Menige weekkaart hebben we moeten kopen. Op het moeilijkste uur moesten wij zelfs nog onderhandelen met de medewerkers van de service balie omdat de slagbomen niet opengingen en wij in feite werden gegijzeld. Veel tijd, aandacht, energie en geld werd geabsorbeerd door het onvriendelijke, ongastvrije, zakelijke en kafkaëske parkeerbeleid. Tijd, aandacht en energie die wij juist voor onze zoon en de rest van ons gezin nodig waren. Mijn vrouw, een kraamvrouw, net bevallen en lichamelijk en geestelijk erg zwak en vermoeid heb ik meerdere malen per dag in de rolstoel door het ziekenhuis gereden en met de auto van en naar het Ronald McDonaldhuis gereden. Altijd weer die problemen met het parkeer beleid. In één woord SCHANDE!.

Het koste ons zoveel tijd, energie, aandacht en geld, maar we kregen er geen service voor terug. Als je door zo'n moeilijke periode in het leven gaat en gedachten en verlangens zich op een ander en hoger niveau richten, mag je toch niet ten prooi vallen aan zo'n laag, zakelijk en niets ontziende organisatie als het parkeerbeleid van een ziekenhuis.

De parkeerkelder onder het UMCG is in onze ogen een rovershol. Het hoort niet bij een ziekenhuis van dat kaliber. Het is ongastvrij en vijandig.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Mw. van Vianen 

Datum inzending: 4 mei 2014

Mijn moeder wordt verzorgd  op de IC Beademing voor de tweede keer dit jaar. Complimenten voor de toewijding van het personeel!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: H. de Boer  

Datum inzending: 25 februari 2014

Ik ben een levergetransplanteerde dit jaar 2014 reeds 18 jaar, en ben zeer tevreden over de algehele controles en behandeling ook bij het doorsturen naar andere afdelingen voor nader onderzoek.
Heb binnen het hele UMCG nog maar eenmaal meegemaakt dat op de KNO afd, ik een vrouwelijke arts trof welke leed aan communicatie-gestoordheid bij een controle, dus eenmaal in die lange periode voor en na de transplantatie.

H. de Boer

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: anoniem (naam bij redactie bekend)  

Datum inzending: 18 februari 2014

Hallo, ik ben in september 2013 geopereerd en verpleegd op de afdeling Cardiothoracale Chirurgie. Voor de operatie heb ik een pakket voorlichtingsmateriaal ontvangen. Een van de folders gaat over het verpleegkundig spreekuur van Bureau Nazorg Thoraxcentrum.
Ik wilde vandaag contact opnemen met dit spreekuur maar dit bestaat sinds januari 2013 niet meer. Vanwaar nog deze informatie?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: anoniem (naam bij redactie bekend)  

Datum inzending: 4 februari 2014

Geachte heer, mevrouw,

Begin januari ben ik geopereerd door een neurochirurg, verbonden aan het UMCG. Na ongeveer een half jaar zoeken wie gespecialiseerd was in het opereren volgens de Jannetta-methode kwam ik bij hem terecht. Al tijdens het eerste gesprek kreeg ik het gevoel dat ik bij hem aan het juiste adres was. Na dit gesprek heb ik besloten de operatie te laten doen. Nu, ca één maand verder, heb ik er spijt van dat ik dit niet jaren geleden heb laten doen. Na de operatie direct verlost van alle vormen van gelaatsspasme. Weliswaar de bijbehorende bijverschijnselen maar ik zou het zo weer laten doen.

Na de operatie kwam ik te liggen op kamer K1VA. Om te beginnen alle lof voor het personeel van deze afdeling. Behoudens een enkeling kan ik niet anders de conclusie trekken dan dat hier mensen werken die echt gekozen hebben voor dit beroep. erkelijk niets is teveel en wordt er zorg verleend van het hoogste niveau.


Is alles dan echt ver boven het gemiddelde, helaas. Naar mijn mening laat de hygiene een paar steken vallen en wel om het volgende:
Op de kamer staan een paar stoelen met een stoffen bekleding die zo vies waren dat zelfs een kringloopwinkel deze niet aan zou nemen. In één stoel zaten een aantal scheuren waarbij het niet ondenkbaar is dat hier etensresten en het nodige ongedierte in aangetroffen zou kunnen worden. Waarom geen stoelen met een gladde bekleding vraag ik mij af.
Het toilet is slechts één keer schoongemaakt en de doucheruimte niet één keer. Soms kwam er iemand met een vochtig doekje door de kamer om hier en daar even wat af te nemen. Dit heeft overigens niets met schoonmaken te maken.
Omdat ik na de operatie erg misselijk was, een bijwerking, heb ik een aantal keren over moeten geven. Wat op de grond terecht kwam werd wel weggenomen maar de vloer is niet één keer nat gereinigd.
Mijn bed werd de eerste dagen elke dag verschoond, maar de laatste drie dagen niet één keer.
Ik ken de spelregels omtrent hygiene in ziekenhuizen niet maar denk toch dat dit beter kan.
Als de hygiene beter zou zijn zou ik dit ziekenhuis waarderen met een 9, tussen 0 en 10.

En het eten. Tja, het blijven stoommaaltijden met erg weinig smaak waarbij alles eenzelfde garing krijgt die niet altijd bij het onderdeel past. Wel keuze uit verschillende gerechten en het ontbijt en lunch zijn niets op aan te merken.

Zou ik weer voor dit ziekenhuis kiezen ? Volmondig ja.
De zorg van het verplegend personeel, de aandacht van de chirurg en het resultaat van de operatie doen al het andere snel vergeten.


 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Naam inzender: Hartog  

Datum inzending: 22 januari 2014

Momenteel brengen wij vele bezoeken aan het umcg. Afgezien van de hoge kosten voor het parkeren (diverse week- en dagkaarten) verbaast het volgende ons in hoge mate.

Wij rijden een elektrische auto en bij en in de parkeergarages van het UMCG is geen enkele gelegenheid onze auto op te laden.
En dat voor zo'n modern en groen ziekenhuis!

Er zijn ook weinig mensen die ons geloven op dit punt. Daarom onze vraag: is dit idd waar?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: A. Hofman  

Datum inzending: 11 januari 2014

Hallo UMCG,

Na lange tijd heb ik eindelijk de goeie medicijnen dankzij het kordaat optreden van mijn internist. Mag ook wel eens even gezegd worden dacht ik.

mvrgr  Antoon.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: mw. Frieling  

Datum inzending: 10 januari 2014

Goedenavond, ik ben vanmiddag met mijn zoon Peter geweest op de poli radiologie voor rugfoto's: Peter heeft NAH en is linkszijdig spastisch verlamd, bovendien is hij erg groot en zwaar van gewicht. De houdingen die voor het nemen van de foto's nodig waren gaven hem veel stress/pijn/onmacht.
Dankzij de vriendelijke, professionele hulp en het begrip van een aantal extra verpleegkundigen zijn de foto's uiteindelijk goed gelukt; Peter was heel erg blij met de complimentjes die hij van de verpleegkundigen kreeg!
HEEL HARTELIJK DANK VOOR ALLE BEGRIP en TIJD!!!

Met een hartelijke groet van een zeer dankbare Moeder

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Naam inzender: Ron Leers  

Datum inzending: 5 januari 2014

Het eten is niet te vreten. Ik ben 5 kilo af gevallen tijdens mijn verblijf aldaar.

 Praktisch
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram