• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Transplantoux: getransplanteerden bedwingen de Mont Ventoux

Print 
30 januari 2020

Het begon met... 

Een patiënt die gediagnosticeerd werd met de ernstige leverziekte PSC. Omdat er in Nederland nog steeds een groot tekort is aan donoren  wist hij niet zeker of hij de ziekte zou overleven. Al tijdens zijn ziekte maakte hij zich daarom hard voor meer donorregistraties in Nederland. Hij besloot een stichting op te richten (Donerik en friends) om zo bewustwording voor orgaandonatie en optimale transplantatiezorg te vergroten. Gelukkig kreeg hij op tijd een donorlever. 

Elke d​ag....

Stond hij op met de gedachte: ‘Ik wil laten zien waar een getransplanteerde zowel fysiek als mentaal toe in staat is. Elke getransplanteerde is op zijn/haar niveau tot veel in staat. Daarbij is plezier hebben in bewegen heel belangrijk.’ Een groep Belgen deed dit bijvoorbeeld al door met getransplanteerde patiënten de Mont Ventoux in Frankrijk te beklimmen op de fiets. Het evenement heet dan ook toepasselijk ‘Transplantoux’. 

Op een​​ dag... 

Op een dag besloten de stichting Donerik en Friends samen met het UMCG om aan te sluiten met een Nederlandse groep getransplanteerde patiënten. Een aantal artsen vanuit het UMCG ging mee voor medische ondersteuning van de getransplanteerden. Dit maakt het een gezamenlijke belevenis van de patiënten en hun artsen. Gedurende de jaren werden steeds meer mensen gegrepen door verhalen die de deelnemers mee terug namen uit Frankrijk. Steeds meer mensen wilden meedoen. 

Totdat uiteindelijk…

Afgelopen jaar maar liefst 17 Nederlandse getransplanteerde patiënten de Mont Ventoux bedwongen. Allen kwamen veilig boven (en weer beneden) onder supervisie van medische professionals. Het bereiken van de top was niet alleen een fysieke en mentale overwinning maar ook een eerbetoon aan hun donor.  

In 2021 vindt het volgende evenement plaats! Via de website www.donerik-friends.nl is meer informatie over de Transplantoux te vinden. Ook is op de site ​de aanloop naar het volgende evenement te volgen en vind je foto’s en persoonlijke verhalen.  ​

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram