• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Patiënt advies commissie UMCG Transplantatiecentrum

Print 
30 januari 2020

​Het begon met... 

Het feit dat we in het UMCG alle vormen van orgaantransplantatie doen en dat we hiermee steeds meer ervaring krijgen. De verschillende afdelingen die organen transplanteren leren van elkaar en wisselen kennis uit met als slogan: ‘Shared care for shared organs’. Maar ondanks dat we elke dag veel patiënten ontmoeten en zij op allerlei manieren hun ervaringen met ons delen, hadden we niet een goede manier voor om de kennis en ervaringen van patiënten structureel in te zetten om van te leren. 

Elke dag...

Zien we in het UMCG patiënten die een orgaan nodig hebben of al hebben gekregen. Als ziekenhuis willen we de kwaliteit van onze zorg elke dag weer verder verbeteren. Daarom hebben we als ziekenhuis veel aandacht voor onderzoek en onderwijs. Maar we willen ook van onze patiënten leren. 

Op een dag in 2018... 

Besloot het bestuur van het UMCG Transplantatiecentrum om beter gebruik te maken van de kennis van patiënten. De patiënt is de ervaringsdeskundige die de zaken soms anders ziet en ervaart dan de professional en dus een andere deskundigheid meebrengt. Niet alleen om de zorg voor de individuele patiënt te verbeteren, maar ook om hen mee te laten denken over goed  onderzoek en onderwijs. 

Daarom... 

Heeft het UMCG Transplantatiecentrum een eigen Patiënt Advies Commissie (PAC) aangesteld. De PAC bestaat uit 10 leden en is een afspiegeling van de verschillende orgaantransplantaties die worden verricht binnen het UMCG. De PAC bestaat uit zeven getransplanteerden, twee ouders van een getransplanteerd kind en één levende donor.​

De PAC geeft advies aan het bestuur van het transplantatiecentrum. Daarnaast houdt de PAC zich bezig met thema’s zoals transitie van zorg, leefstijl na transplantatie en wetenschappelijk onderzoek. In de toekomst wil de PAC, met behulp van het buddy-project, patiënten bijstaan in de begeleiding van (kwetsbare) patiënten op de wachtlijst en na transplantatie. 

Totdat uiteindelijk...

Mede door de inbreng van de PAC we leren de transplantatiezorg, maar ook het onderzoek en onderwijs, beter te maken.​

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram