• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Zorgeloze aandacht

Print 
09 oktober 2019

​​​Blog Mirjam Plantinga, Leidende Coalitie Patiëntenparticipatie ​

De leidende coalitie patiëntenparticipatie heeft voor het academisch jaar 2019-2020 als thema ‘patiëntenparticipatie en zorg’. Tijdens de openingsbijeenkomst  op 19 september heeft Marian Verkerk aangegeven het komende jaar aandacht te willen besteden aan twee werelden van zorg. Aan de ene kant zal het CAPPUCCINO (pdf | 1,4 MB) rapport geïmplementeerd worden. In dit rapport zijn 10  stuurindicatoren voor patiënt- en familie participatie opgesteld, zoals zorgdragen voor gezamenlijke besluitvorming en patiëntenvertegenwoordiging in verschillende commissies en raden. ​

Met de implementatie van de CAPPUCCINO-indicatoren wordt een bijdrage geleverd aan de wereld van de meetbare zorg. Heel belangrijk, maar het genot dat iemand ontleent aan het drinken van een lekker kopje koffie hangt niet alleen af van de kwaliteit van de koffie, maar ook van de tijd en aandacht die er is voor het drinken ervan. Naast aandacht voor meetbare zorg, pleit de leidende coalitie patiëntenparticipatie dan ook voor 'zorgeloze aandacht': aandacht voor de patiënt en de persoon achter die patiënt, contact met de patiënt niet om een bepaald doel te halen, maar om er gewoon te zijn, contact omwille van niets. 

Helaas komt die tijd voor zorgeloze aandacht, de tijd om rustig een kopje koffie te drinken, regelmatig onder druk te staan. Tijd voor zorgeloze aandacht vormt immers ook geen onderdeel van de huidige financieringsstructuur. Er is geen DBC voor, terwijl hier wel ruimte voor zou moeten zijn. Juist die kleine momenten van zorgeloze aandacht kunnen erg belangrijk zijn zowel voor patiënt als zorgverlener. Zoals zo mooi verteld in het verhaal van verpleegkundige Tommie Niessen: soms is een praatje maken belangrijker dan douchen.

Door aandacht te hebben voor de patiënt en te luisteren naar wat die nodig heeft kunnen we komen tot betere zorg en meer werkplezier. Neem dus vooral de tijd voor een praatje Tommie want kwaliteit zit juist ook in die kleine momenten van zorgeloze aandacht!

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van patiënt participatie? Abonneer​ u dan op deze blog of kijk voor meer informatie bij patiëntenparticipatie​ UMCG.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram