• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Zomerliteratuur

Print 
23 juli 2019

Blog Mirjam Plantinga, Leidende Coalitie Patiëntenparticipatie ​

In deze blogs is al vaak naar voren gebracht dat patiëntervaringskennis en patiëntervaringsverhalen belangrijk zijn en een podium verdienen. Een individuele anekdote maakt indruk, raakt mensen, blijft hangen en maakt de kern van een bepaalde situatie of probleem direct inzichtelijk. Nu de zomer voor de deur staat en de meeste mensen iets meer tijd zullen hebben om te lezen, hierbij dan ook wat zomerliteratuur tips. De onderstaande verhalen zijn vanuit het perspectief van de patiënt of de zorgprofessional geschreven en kennen allemaal een link met het UMCG. Het is slechts een zeer kleine en willekeurige selectie van de mooie verhalen die er zijn. Voor meer inspiratie, zie bijvoorbeeld de website patientervaringsverhalen.

Ik ben toch geen auto, door Brenda de Coninck (een bundel van columns over de belevenissen van Brenda in de Nederlandse (nier)zorg).

Je moet het durven, door Esther Radstaak (over de zoektocht naar levensgeluk na vaststelling van een kiemceltumor op jonge leeftijd).

De sluipende moordenaar, door André de Vries (die wordt getroffen door een ernstige auto-immuunaandoening en achterhaald welke belangrijke rol voeding speelt hierbij).

Carels hoofd, door Henk Blanken (prijswinnende reportage over een Parkinsonpatiënt die een deep brain stimulation operatie ondergaat).

Pistoolvinger, door Henk Blanken (over Parkinson en de schoonheid van het verval).

Die ene patiënt, door Ellen de Visser (waarin zorgprofessionals vertellen over die ene patiënt die hun kijk op het vak dat ze uitoefenen veranderde).​

Naast bovenstaande tips wil ik nog twee internationale patiëntervaringsverhalen noemen, die eigenlijk iedereen zou moeten kennen. Een klassieker uit de geschiedenis die zeer belangrijk is geweest voor hoe wij nu aankijken tegen het gebruik van lichaamsmateriaal voor onderzoek (en het belang van het vragen van toestemming hiervoor): het verhaal van Henrietta Lacks, geschreven door Rebecca Skloot. En als tweede het fictieve, maar zeer mooi geschreven en bijzondere verhaal ‘​Laat me nooit alleen’ van Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro over kinderen die opgroeien puur en alleen om als donor voor anderen te kunnen fungeren in de toekomst.       

Veel leesplezier en een fijne zomer gewenst!

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van patiëntenparticipatie? Abonneer​ u dan op deze blog op kijk voor meer informatie op meedoen.umcg.nl​.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram