• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Iedereen verdient goede zorg

Print 
03 april 2020

​Blog Mirjam Plantinga, Leidende Coalitie Patiëntenparticipatie

De Corona crisis wordt steeds nijpender. Ondanks de geweldige inzet, samenwerking en inventiviteit die er momenteel in de zorg is, moeten er hele moeilijke keuzes gemaakt worden. Keuzes die haaks staan op het uitgangspunt in de zorg: goede zorg leveren aan iedereen die  dat nodig heeft. Om de stroom Corona patiënten het hoofd te kunnen bieden worden geplande operaties of behandelingen uitgesteld, met  mogelijk nadelige en wellicht zelfs fatale consequenties tot gevolg. En ondanks dat er met man en macht wordt gewerkt aan het uitbreiden van de capaciteit op de Intensive Care (IC), zal het aantal IC bedden waarschijnlijk onvoldoende zijn om de zorgvraag aan te kunnen. De discussie barst dan ook los over de vraag of bepaalde groepen patiënten meer recht hebben op een IC bed dan andere en op basis van welke gronden je dat dan zou moeten beslissen.
 
Voor het beantwoorden van die vraag sluit ik me graag aan bij het pleidooi van de UMCG artsen Schelto Kruijff en Jan Roodenburg, die in een opiniestuk in Trouw pleiten voor een ‘Nationaal Triage Team’. Deze moet besluitvorming ontwikkelen niet alleen voor Corona patiënten, maar voor álle patiënten met een levensbedreigende ziekte. Belangrijk hierbij vind ik ook de oproep om patiëntenverenigingen hierin te betrekken. Ik mis het perspectief van de patiënt steeds meer in de Corona discussies namelijk. Kruijff en Roodenburg geven aan dat patiënten het moeilijk vinden om voor hun eigen belangen op te komen. Dat is ook wat ik om me heen zie en hoor. Terwijl juist dit perspectief ook nu zo belangrijk is om mee te nemen. Niet alleen bij het maken van de onmenselijke keuze tussen wie mag leven en wie moet sterven, maar ook bij de vraag hoe we ondanks de situatie het sterven toch zo goed en waardig mogelijk plaats kunnen laten vinden. Een goed en waardig afscheid is niet alleen voor de patiënt zelf van belang, maar ook voor de nabestaanden die er de rest van hun leven last van kunnen houden als hier niet aan wordt voldaan.

Zoals altijd zijn er op social media wel genoeg mensen te vinden die hun stem laten horen en hun mening verkondigen over de vraag welke patiënten voorrang verdienen en wie niet. Helaas zijn die meningen niet altijd doordacht of gefundeerd op principes. Zeker nu er aanwijzingen zijn dat Corona patiënten die overgewicht hebben vaker op de IC belanden, komen de ‘eigen schuld dikke bult’ geluiden weer voorbij. Dit soort geluiden zijn helaas niet nieuw en in het verleden heb ik me er ook al eens tegen uitgesproken. Columnist Asha ten Broeke schreef er een ijzersterke column in de Volkskrant over.

Niet alleen jonge en slanke Corona patiënten verdienen goede zorg. Goede zorg verdient iedereen. En om met de prachtige woorden van Asha ten Broeke af te sluiten: laten we in deze crisis vooral proberen om mensen blijven. Om keuzes te maken, hoe moeilijk ook, op basis van menselijke waarden. ‘Anders verliezen we tijdens deze crisis meer dan levens; dan verliezen we ons hart’.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van patiënt participatie? Abonneer u dan op deze blog of kijk voor meer informatie op de pagina's van patiëntenparticipatie UMCG.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram