• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Corona: gezondheid is niet vanzelfsprekend

Print 
17 maart 2020

​Blog Mirjam Plantinga, Leidende Coalitie Patiëntenparticipatie

Corona heeft de wereld in zijn houdgreep. De wereldwijde verspreiding van het corona-virus beïnvloedt niet alleen onze gezondheid, maar heeft ook grote financiële consequenties en gaat gepaard met psychisch (stress, onzekerheid, eenzaamheid) en emotioneel leed (zoals bruiloften en begrafenissen die niet door kunnen gaan). Italiaanse taferelen over het moeten maken van de onmenselijke keuze tussen wie mag leven en wie moet sterven, staan op ieders netvlies gebrand.

De corona-pandemie beïnvloedt ook ons dagelijks handelen. Niet alleen door de van bovenhand opgelegde adviezen om contacten te vermijden, thuis te blijven en thuis te werken waar dat kan, maar ook door hoe mensen zelf omgaan met de situatie. Het haalt het slechtste en het beste in mensen naar boven. Berucht zijn nu al de ‘coronababbeltrucs’; aanbellen bij oudere mensen om zogenaamd op coronabesmetting te controleren en ondertussen het huis leeghalen of aanbieden om boodschappen te doen, maar het geld in eigen zak steken. Verschrikkelijk. En ook mensen die desinfecterende hand gel of mondkapjes voor woekerprijzen aanbieden, kan ik niet begrijpen. Iets onschuldiger, maar ook niet nodig: hamsteren.

Gelukkig zijn er ook veel voorbeelden die het goede van de mens laten zien. Mensen die informatie delen over online leren of vergaderen, bedrijven die gratis e-health applicaties beschikbaar stellen voor de patiëntenzorg, mensen die elkaar helpen en (echt) boodschappen voor elkaar doen, studenten die aanbieden om op kinderen van zorgmedewerkers te passen, etc etc. En gelukkig zijn de goede voorbeelden nog in de meerderheid. Of zoals Rutger Bregman het zo mooi onderzoekt en beschrijft: ‘de meeste mensen deugen’. Dat laat ook deze crisis zien.

Tot slot draagt de corona-crisis denk ik bij aan een belangrijk besef, namelijk dat gezondheid niet vanzelfsprekend is. Veel mensen staan hier niet bij stil, maar voor een kleine groep mensen is ziek zijn of de angst om ziek te worden dagelijkse realiteit. Patiënten weten wat het is om dagelijks geconfronteerd te worden met hun ziekte. Ze moeten dealen met hun gezondheidsklachten, de sociale isolatie die er soms mee gepaard gaat, de psychische  en emotionele impact (wat kan ik, wie ben ik) en de financiële gevolgen. Het is goed om hier bij stil te staan. En ook om te beseffen dat de pas op de plaats die we nu met zijn alleen maken, hoe ingrijpend dat voor veel mensen ook is, vooral ook is ter bescherming van deze kwetsbare groep. De groep voor wie het corona-virus wel zeer gevaarlijk is.

Dus: laat in deze crisis het beste van jezelf zien, klap mee voor alle mensen met een vitaal beroep die door blijven werken en al die mensen die nu overuren draaien om alles op alles te zetten om deze crisis en dit virus in goede banen te leiden. En denk in de toekomst, als de meesten van ons weer gezond en wel het dagelijkse leven opgepakt hebben, nog eens terug aan deze tijd, aan de impact die het had voor onze gezondheid en ons psychisch, emotioneel en financieel welbevinden. Gezondheid is een groot goed en helaas niet vanzelfsprekend.    

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van patiënt participatie? Abonneer u dan op deze blog of kijk voor meer informatie op meedoen.umcg.nl.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram