• Tekstgrootte
 Mijn UMCG  

Rol van proteoglycanen bij ontstaan nierschade

Print 
Datum: 05 december 2012
Tijd: 12:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. G.J. Navis en prof.dr. M.R. Daha

Azadeh Zaferani: Proteoglycans modulate renal inflammation: Studies on complement and leukocyte recruitment

De huidige behandeling van nierfalen is gebaseerd op het vervangen van de nier door dialyse of transplantatie. Na niertransplantatie blijft een verhoogd risico op nierfalen bestaan, waarbij ontstekingsreacties een grote rol spelen.

UMCG-promovendus Azadeh Zaferani onderzocht mogelijkheden om deze ontstekingsreacties tegen te gaan. Daarbij richtte zij haar aandacht op de interactie tussen het aangeboren immuunsysteem (meer specifiek: het complementsysteem) en proteoglycanen. Dit zijn complexe glycoconjugaten die in ieder weefsel voorkomen op het celoppervlak en in de extracellulaire matrix.

Zaferani laat zien hoe nierschade kan ontstaan door interactie tussen proteoglycanen en het complement systeem. Daarnaast toont ze aan dat er een nieuwe rol is voor basaal membraan proteoglycanen bij het optreden van nierschade. Deze inzichten in moleculaire interacties kunnen helpen bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. Voordat deze behandelingen er zijn, moet er echter nog veel nader onderzoek worden verricht.

Curriculum Vitae

Azadeh Zaferani (Iran, 1979) studeerde Geneeskunde te Teheran. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. De titel van haar proefschrift luidt: “Proteoglycans modulate renal inflammation: Studies on complement and leukocyte recruitment”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram