• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Nieuwe tracervloeistof verbetert onderzoek en behandeling diabetes type 1

Print 
Datum: 25 juni 2012
Tijd: 11:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. A. Signore en prof.dr. R.A.J. Dierckx

Valentina Di Gialleonardo: Imaging of insulitis and beta cell mass in type 1 diabetes mellitus

Met behulp van Positron Emission Tomografie (PET) kan onderzoek en behandeling van diabetes mogelijk aanzienlijk verbeterd worden. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovendus Valentina Di Gialleonardo.

Ontsteking in de alvleesklier en afbraak van beta-cellen in de alvleesklier (meer specifiek: in de eilandjes van Langerhans) spelen een belangrijke rol bij diabetes mellitus type 1. Di Gialleonardo ontwikkelde een speciale PET-tracervloeistof waarmee de functionaliteit van beta-cellen en de infiltratie van geactiveerde immuuncellen kan worden gedetecteerd. Nadat tracervloeistof wordt toegediend aan de patiënt, bindt het eiwit [18F]FB-interleukin-2 aan de interleukine-2 receptor (CD25) op geactiveerde immuuncellen. Met een PET-scanner kan dit nauwkeurig in beeld worden gebracht.

De ontwikkelde methoden om de activiteit in de alvleesklier af te beelden, kunnen belangrijke toepassingen krijgen in het diabetesonderzoek, waardoor meer inzicht in de ziekte kan worden verkregen. Wanneer de PET-tracers beschikbaar komen in de kliniek, kunnen ze worden gebruikt voor vroege diagnostiek, het volgen van het ziekteverloop en de effectiviteit van de behandeling.

Curriculum Vitae

Valentina Di Gialleonardo (Italië, 1983) studeerde biotechnologie te Rome. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door Novartis, GlaxoSmithKline, Novo Nordisk, Convidien, Eckert & Ziegler, de Stichting Ina Veenstra-Rademaker en Von Gahlen. Di Gialleonardo blijft ook na haar promotie werkzaam als onderzoeker in het UMCG. De titel van haar proefschrift luidt: "Imaging of insulitis and beta cell mass in type 1 diabetes mellitus”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram