• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Nader inzicht in oorzaak gevaarlijke Brucella-infectie

Print 
Datum: 04 januari 2012
Tijd: 17:15
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. J.M. van Dijl

Maarten de Jong: Identification and characterization of Brucella effector proteins

Brucella-bacteriën gebruiken de eiwitten VceB en VceC om het immuunsysteem van humane gastheercellen te omzeilen. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovendus Maarten de Jong. Dit biedt nieuwe aanknopingspunten voor de bestrijding van deze gevaarlijke bacterie.

Brucellose is een wereldwijd voorkomende ziekte van zoogdieren, die wordt veroorzaakt door bacteriën van het geslacht Brucella. Deze kunnen op de mens worden overgedragen na consumptie van onder meer ongepasteuriseerde kaas en melk van besmette geiten en koeien. Infecties kunnen leiden tot koorts, verlies van gewicht, hevige hoofdpijn en een vergrote milt.

Maarten de Jong onderzocht hoe de Brucella bacterie zich kan vermeerderen in menselijke gastheercellen. Hij identificeerde drie effector-eiwitten (VceA, VceB en VceC), die door Brucella in humane gastheercellen worden geïnjecteerd en waarmee het immuunsysteem van de gastheer wordt gemanipuleerd. Zowel VceB als VceC blijken zich in het endoplasmatisch reticulum van gastheercellen te bevinden, zo laat De Jong zien. Ook bestudeerde de promovendus de gastheereiwitten waarmee VceB en VceC interacties aangaan. Mogelijk helpen de inzichten uit dit onderzoek bij de ontwikkeling van een nieuw antibioticum tegen Brucellose. Voor het zover is, is er echter nog uitgebreid onderzoek nodig.

Curriculum Vitae

Maarten de Jong (Groningen, 1980) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de University of California, Davis (VS) in een samenwerking met de afdeling Medische Microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door de Public Health Service (PHS) in de VS. De titel van het proefschrift luidt: "Identification and characterization of Brucella effector proteins".

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram