• Tekstgrootte
 Mijn UMCG  

HPV-vaccinatie 12-jarige meisjes is kosteneffectief

Print 
Datum: 17 april 2013
Tijd: 16:15
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. M.J. Postma, prof.dr. J.C. Wilschut, prof.dr. C.A.H.H. Daemen en prof.dr. H.W. Nijman

Tjalke Westra: Health economic modelling of Human Papillomavirus vaccination

Vaccinatie van 12-jarige meisjes tegen het humaan papillomavirus (HPV) dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, blijkt effectief en kosteneffectief te zijn. UMCG-onderzoeker Tjalke Westra rekende met behulp van modellen de lange termijn effecten door van verschillende HPV-vaccinatiescenario’s waarvoor hij een unrestricted educational grant kreeg van GlaxoSmithKline in Zeist.

Westra vergeleek in zijn onderzoek twee vaccins. Cervarix wordt momenteel gebruikt in Nederland en is werkzaam tegen twee hoog-risico HPV-typen die samen verantwoordelijk zijn voor 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker. Gardasil is, behalve tegen deze twee HPV-typen, ook effectief tegen virus-typen die genitale wratten veroorzaken. Westra stelde vast dat Cervarix de beste bescherming tegen baarmoederhalskanker biedt, maar Gardasil kosteneffectiever is omdat het ook bescherming tegen genitale wratten biedt. 

HPV-vaccinatie voor oudere meisjes en vrouwen is ook kosteneffectief. Westra stelt dat meisjes die zich in eerste instantie niet hebben laten vaccineren, een tweede kans zouden moeten krijgen bijvoorbeeld als ze 16 jaar zijn. De introductie van het HPV-vaccinatieprogramma heeft in Nederland tot veel discussie geleid, onder andere over de hoge kosten en veiligheid van de vaccinatie. Als ongeveer de helft van de meisjes gevaccineerd wordt, zoals nu het geval is, verwacht Westra dat het aantal vrouwen dat baarmoederhalskanker krijgt de komende jaren met 50-60% zal afnemen.

Curriculum Vitae

Tjalke Westra (Franeker, 1981) studeerde Medisch Farmaceutische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij voerde zijn onderzoek uit bij de Afdeling Medische Microbiologie, Moleculaire Virologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Afdeling FarmacoEpidemiologie & FarmacoEconomie bij Farmacie, RUG, in het kader van Onderzoeksinstituut GUIDE. Westra is inmiddels werkzaam bij GlaxoSmithKline als manager Health Outcomes. De titel van zijn proefschrift is “Health economic modelling of Human Papillomavirus vaccination.”

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram