• Tekstgrootte
 Mijn UMCG  

Effecten van vetzuurtekort op dunne darm onderzocht

Print 
Datum: 24 maart 2010
Tijd: 01:00
Locatie: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen 

Mw. S. Lukovac: 'Essential fatty acid deficiency and the small intestine.' 

Essentiële vetzuren, zoals linolzuur en alfa-linoleenzuur zijn heel belangrijk voor verscheidene biologische functies in de mens, zoals functie in hersenen, nieren, lever en huid. Essentiële vetzuren kan het lichaam zelf niet maken; daarom moeten ze via voeding worden opgenomen.

Kinderen met een leverziekte cholestase nemen deze essentiële vetzuren vaak minder goed op. Zij krijgen daarom te maken met een vertraagde groei, problemen met de lever, en huid. Dit hele verschijnsel wordt cholestasis induced failure to thrive (CIFTTT) genoemd.

Het is nog onbekend hoe de opname van voedingsstoffen in de dunne darm precies verloopt bij kinderen met deze ziekte. UMCG-promovendus Sabina Lukovac onderzocht daarom in het lab welke effecten tekort aan essentiële vetzuren heeft op de dunne darm. Zij ontdekte dat vooral de vetten en koolhydratenabsorptie in de dunne darm verstoord waren. Ook blijkt uit studies met celkweken dat een korte toediening van linolzuur niet leidt tot vermindering van de effecten van vetzuurdeficiëntie.
De resultaten zijn nog fundamenteel, maar zullen in de toekomst bijdragen aan de ontwikkeling van een beter dieet voor kinderen met CIFTT.

Curriculum Vitae

Sabina Lukovac (Doboj, Bosnië en Hercegovina, 1980) studeerde Medische biologie in Groningen. Zij deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Kindergeneeskunde in het UMCG. Haar onderzoek werd gefinancierd door de Maag Lever Darm Stichting. Vanaf april 2010 zal zij werkzaam zijn als postdoctoral fellow bij de School of Medicine aan de University of Pennsylvania in Philadelphia.

 

 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram