• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Diabetesmedicijn vermindert onvruchtbaarheid door overgewicht

Print 
Datum: 17 september 2012
Tijd: 14:30
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. B.H.R. Wolffenbuttel

Jacqueline Neve-Dolfing: Metabolic aspects of obesity and lean PCOS

Het aantal vrouwen met overgewicht en onvervulde kinderwens neemt toe. Veel van deze vrouwen lijden aan het polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Dit syndroom wordt onder meer gekenmerkt door een ongunstige verdeling van vetweefsel: er zit te veel vet in de buikholte en relatief minder onderhuids. Te veel vet in de buik heeft een remmende werking op de eisprong, doordat de hormoonhuishouding verandert.

Gewichtsverlies is bij te zware vrouwen de hoeksteen van aanpak van PCOS. Verandering van leefstijl door minder eten en meer bewegen staan voorop. Maar ook een behandeling met het medicijn metformine kan helpen, zo laat onderzoek van UMCG-promovendus Jacqueline Neve-Dolfing zien. Metformine, een geneesmiddel tegen diabetes, blijkt de kans op een eisprong te verbeteren. Behandeling met dit medicijn blijkt effectief en veilig. Mocht er ernstige obesitas spelen, dan kan toediening van het antidepressivum fluoxetine het afvallen vergemakkelijken.

Maar ook slanke vrouwen kunnen lijden aan PCOS, zo toont Neve-Dolfing aan met behulp van MRI-metingen. Bij hen komt de verminderde vruchtbaarheid niet door veranderingen van buikvet, maar door een afwijking in de eierstok.

Curriculum Vitae

Jacqueline Neve-Dolfing (1969) verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Endocrinologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Reinier de Graaf Groep in Delft/Voorburg. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Ziekenhuis Groep Twente, waar de promovendus sinds zes jaar werkt als gynaecoloog. De titel van het proefschrift luidt: "Metabolic aspects of obesity and lean PCOS”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram