• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Onderzoek naar zwangerschapsdiabetes mellitus en veranderingen in de foetale vaten in de placenta

Print 
Datum: 19 februari 2020
Tijd: 16:15
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: dr. M.M. Faas, prof.dr. T. Plösch, prof.dr. P. de Vos en prof.dr. L. Sobrevia

Luis Silva Lagos: Gestational diabetes mellitus and fetoplacental vasculature alterations: Exploring the role of adenosine kinase in endothelial (dys)function. 

​Zwangerschapsdiabetes mellitus (GDM) is een zwangerschapsaandoening die wordt gekenmerkt door hoge bloedglucose bij de moeder in het tweede of derde trimester. GDM verhoogt het cardiovasculaire risico bij de nakomelingen. De foetale vaten in de placenta bij GDM worden gekenmerkt door disfunctie van de binnenbekleding, het endotheel, maar ook door ontsteking en verhoogde vorming van nieuwe bloedvaten (angiogenese). Adenosine reguleert de functie van het endotheel. In de foetale vaten in de placenta van vrouwen met GDM werd eerder een ophoping van adenosine beschreven.

In dit proefschrift onderzocht Silva Lagos de rol van adenosinekinase (AK), de belangrijkste regulator van adenosine, bij disfunctie van het endotheel in de foetale vaten in de placenta bij GDM.
Hij gebruikte HUVECs - cellen afgeleid van het endotheel van aderen uit de navelstreng - geïncubeerd met basale (BG) of hoge glucose (HG) om normale en hoge bloedglucose na te bootsen met en zonder tumornecrosefactor alfa (TNF⍺) (ontstekingsstimulus). Om de rol van AK te beoordelen gebruikte hij ABT-702, een AK-remmer. Hij evalueerde mRNA en eiwitexpressie van adenosine-regulatoren, enzymen die betrokken zijn bij cellulaire methylatiereacties, markers van endotheel dysfunctie, ontsteking, angiogenese en mitochondriale parameters. In HUVECs zag hij dat HG adenosine-regulatoren, methylatie, endotheelfunctie en ontstekingsmarkers veranderden.

 Er was geen verandering door HG in de expressie van angiogenese-markers en celmigratie. AK-remming verminderde het ontstekingseffect van HG. Bovendien verhoogde ABT-702 alleen celmigratie onder BG. Het ontstekingsbevorderende effect van TNF⍺ werd verminderd door AK-remming. HG en TNF⍺ hadden een effect op verschillende parameters in de mitochondriën waarin AK geen rol lijkt te spelen.
Zijn onderzoek laat zien dat HG en TNF⍺ de effecten van GDM op de foetale bloedvaten van de placenta gedeeltelijk kunnen nabootsen, en dat AK een rol kan spelen bij sommige van deze effecten

Curriculum Vitae

Luis Silva Lagos (1990) studeerde Medical Technology aan de Universidad del Desarrollo in Santiago, Chili. Daarna was hij werkzaam als promovendus bij de Pontificale Katholieke Universiteit van Chili, onder begeleiding van prof. dr. Luis Sobrevia. Hij vervolgde zijn promotieonderzoek in het Universitair Medisch Centrum Groningen bij de afdeling Medische Biologie onder begeleiding van dr. Marijke Faas (Medische Biologie) en prof. dr. Torsten Plösch (Obstetrie en Gynaecologie). De titel van zijn proefschrift luidt: “Gestational diabetes mellitus and fetoplacental vasculature alterations: Exploring the role of adenosine kinase in endothelial (dys)function”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram