• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Nieuwe aanknopingspunten om zaadbaltumoren gevoeliger te maken voor cisplatine

Print 
Datum: 21 oktober 2020
Tijd: 12:45
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. S. de Jong, prof.dr. J.A. Gietema en prof.dr. M.A.T.M. van Vugt

Gerda de Vries: Mechanistic and translational studies to improve cisplatin sensitivity of testicular cancer​

Bij mannen tussen de 20 en 40 jaar is zaadbalkanker een van de meest voorkomende tumoren. In principe kunnen deze tumoren goed behandeld worden met chemotherapie gebaseerd op cisplatine, maar veel patiënten worden uiteindelijk resistent tegen dit medicijn. Bovendien veroorzaakt het soms schadelijke bijwerkingen die de gezondheid van de patiënt behoorlijk kunnen aantasten.
In dit proefschrift onderzoekt De Vries de gevoeligheid van de zaadbalkanker voor cisplatine, om meer inzicht te krijgen in dit proces en mogelijk nieuwe behandelmethodes te vinden.

Om de gevoeligheid te onderzoeken ontwikkelde De Vries eerst drie zogenoemde PDX modellen, die een getrouwe weergave bleken van daadwerkelijke tumoren op het gebied van histologie, moleculaire opmaak en de gevoeligheid voor chemotherapie. Met behulp van deze modellen kon De Vries onder andere achterhalen dat de remming van bepaalde enzymen, met name de mTORC1/2 kinase, de tumor weer opnieuw gevoelig kon maken voor cisplatine.

Vervolgens bekeek De Vries verschillende therapeutische strategieën die het eiwit MDM2 remmen. Deze remmers bleken de tumoren gevoeliger te maken voor cisplatine en ook voor mTORC1/2 remmers, vooral na toevoeging van zogenoemde BH3 mimetica, medicijnen die bepaalde eiwitten nabootsen die te maken hebben met geprogrammeerde celdood. Met deze informatie hopen de onderzoekers nieuwe aanknopingspunten te hebben gevonden voor een effectievere behandeling van zaadbalkanker.

Curriculum Vitae

Gerda de Vries (1989) studeerde Biomedische wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar promotieonderzoek vond plaats bij het CRCG Instituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Inmiddels is zij werkzaam als QA officer bij Ardena. De titel van haar proefschrift luidt: “Mechanistic and translational studies to improve cisplatin sensitivity of testicular cancer”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram