• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Kortere behandeling voor weke delen tumor net zo effectief

Print 
Datum: 08 oktober 2018
Tijd: 14:30
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr H.J. Hoekstra, prof.dr A.J.H. Suurmeijer

​Marc Stevenson: Localized extremity soft tissue sarcoma: towards a patient-tailored approach

Behandeling van een tumor in weke delen van ledematen, kan behandeld worden door geïsoleerde ledemaatperfusie, bestraling voorafgaand aan de operatie met daarna een operatie. Dat concludeert Marc Stevenson in zijn proefschrift. Deze gecombineerde behandeling heeft hetzelfde resultaat en hetzelfde risico op wondcomplicaties als de meer gangbare behandeling, maar de behandelduur is korter.

Weke delen sarcoom – een kwaadaardige tumor in het zachte weefsel – komt vooral voor in de ledematen. Momenteel wordt dit vaak behandeld met een operatie, gecombineerd met bestraling (radiotherapie). In het UMCG wordt de bestraling sinds 2005 steeds vaker voorafgaand aan de operatie gedaan, omdat dat de kans op langetermijncomplicaties verlaagd. Helaas verhoogt bestralen voor de operatie wel het risico op het ontwikkelen van ernstige wondcomplicaties. Een afweging van deze twee risico’s blijft daarom belangrijk.

Daarom onderzocht Stevenson een behandeling waar geïsoleerde ledemaatperfusie wordt toegepast. Hierbij wordt in de bloedvaten van het ledemaat waar de tumor zit een hoge dosis chemotherapie gegeven. Na zes tot acht weken wordt de tumor dan door een operatie verwijderd. In sommige gevallen blijft een amputatie helaas, ook met deze behandelmethode, onvermijdelijk. De behandeling is echter wel korter, met dezelfde resultaten en dezelfde kans op wondcomplicaties. Daarnaast concludeert Stevenson dat tijdens deze uitgebreide behandeling de metabole activiteit van de tumor blijkt af te nemen. Tot slot concludeert Stevenson dat het effect van eerdere behandelingen op een tumor niets zegt over de prognose van deze patiënten.

Curriculum Vitae

Marc Stevenson (1991) studeerde geneeskunde aan de universiteit van Groningen. Zijn onderzoek voerde hij uit bij de afdeling Chirurgie, divisie Chirurgische Oncologie van het UMCG. Het onderzoek werd gefinancierd door Stichting Melanoma Sarcoma Groningana. Stevenson is nu werkzaam als arts in opleiding tot specialist bij de algemene chirurgie van het UMCG. De titel van zijn proefschrift luidt: Localized extremity soft tissue sarcoma: towards a patient-tailored approach.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram