• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Verbetering van biosmering voor weefsels en biomaterialen

Print 
Datum: 20 oktober 2020
Tijd: 09:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: dr. I.S. Zuhorn en prof.dr. A. Herrmann

​Hongping Wan: Biolubrication enhancement for tissues and biomaterials. Biolubrication enhancement for tissues and biomaterials

Gewrichten en veel andere weefsels in het lichaam zijn afhankelijk van lubricatie (smering), waaronder ook de mond en de ogen. Aandoeningen die veroorzaakt worden door verminderde lubricatie zijn artrose (gewrichtsreuma) of klachten zoals chronische droge mond en ogen. Dit zijn aandoeningen die de levenskwaliteit negatief beïnvloeden. Met een steeds ouder wordende wereldpopulatie krijgen steeds meer mensen last van dit soort ongemakken. Om de natuurlijke lubricatie te herstellen, worden de weefsels vaak behandeld met een overvloed aan viskeuze middelen. Dit geeft echter nauwelijks de gewenste effecten.

Om de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren die aan de genoemde ongemakken lijden, is het een hoofdzaak om een nieuwe strategie te ontwikkelen voor het verbeteren van de lubricatie in biologische systemen. Hongping presenteert in haar proefschrift een nieuwe benadering waarin de natuurlijke lubricatiesystemen met behulp van biopolymeren hersteld worden.

Ze laat in haar proefschrift zien dat de lubricerende eigenschappen verbeterd kunnen worden met het herstellen van de functionaliteit van de natuurlijke systemen. Dit is op korte termijn beschikbaar, wat van belang is voor de groeiende groep van de steeds ouder wordende wereldpopulatie.

Curriculum Vitae

Hongping Wan (1990) studeerde Material Science and Engineering aan de Zhejiang University, China. Haar promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Biomedical Engineering aan de Universiteit van Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen. De titel van haar proefschrift luidt: “Biolubrication enhancement for tissues and biomaterials. Restoration of natural lubricant function by biopolymers”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram