• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Op maat behandelen met voriconazol

Print 
Datum: 17 april 2019
Tijd: 12:45
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: dr. J.W.C. Alffenaar, prof.dr. T.S. van der Werf, prof.dr. J.G.W. Kosterink

​Anet Veringa: Clinical pharmacology and therapeutic drug monitoring of voriconazole

Om de behandeling met voriconazol – een middel tegen schimmelinfecties in de longen – te verbeteren, is een multidisciplinaire aanpak nodig. Alleen het meten van de concentratie in het bloed is niet genoeg. Dat concludeert Anet Veringa in haar proefschrift. De resultaten van haar proefschrift geven handvatten om bijwerkingen te verminderen en de behandeling te optimaliseren.

Voriconazol is een veelgebruikt medicijn bij ernstige schimmelinfecties in de longen. In richtlijnen die behandelaars hanteren wordt geadviseerd om regelmatig de voriconazol concentratie in het bloed te controleren. Het idee is dat dit leidt tot een betere behandeling, omdat iedereen anders reageert op medicatie.

Veringa laat echter zien dat alleen het meten van voriconazol in het bloed niet voldoende is om de behandeling met dit medicijn te optimaliseren. Zo adviseert zij om ook het afbraakproduct van voriconazol te meten. Ook onderzocht ze welke factoren eigenlijk zorgen dat de hoeveelheid voriconazol die in het bloed terecht komt van persoon tot persoon verschilt. Zij toont onder andere aan dat de afbraak van voriconazol ernstig verminderd tijdens een ernstige infectie, wat leidt tot hogere concentratie voriconazol in het bloed. Veringa’s onderzoek laat zien dat er, nadat een geneesmiddel in de markt is gezet, uit grote onderzoeken van gebruikers nieuwe kennis aan het licht kan komen die de behandeling in de praktijk verder kan optimaliseren.

Curriculum Vitae

Anet Veringa (1987) studeerde Farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek voerde ze uit op de afdeling Klinische Farmacie en Farmacologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Veringa werkt nu in datzelfde ziekenhuis als Ziekenhuisapotheker in Opleiding. De titel van haar proefschrift luidt: Clinical pharmacology and therapeutic drug monitoring of voriconazole.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram