• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Nieuwe hulpmiddelen kunnen voetzweren bij diabetici mogelijk beter voorkomen

Print 
Datum: 17 februari 2020
Tijd: 16:15
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr.ir. G.J. Verkerke en prof.dr. K. Postema

​Roy Reints: On the design and evaluation of adjustable footwear for the prevention of diabetic foot ulcers

Wereldwijd zijn er ruim 422 miljoen mensen met diabetes. Tussen de 25 en 34 procent van deze mensen krijg last van voetzweren, die gevaarlijk zijn en zelfs tot amputatie kunnen leiden. Te hoge druk onder de voet is een van de grootste oorzaken van voetzweren. Daarom dragen veel diabetici inlegzolen en schoenen met een afwikkelcorrectie, ook wel rockerprofiel genoemd, die de drukken onder hun voet verlagen. Deze hulpmiddelen worden echter gemaakt op basis van de ervaring van de behandelend specialist en de orthopedisch schoentechnicus, wat leidt tot veel verschillende resultaten met soms onvoldoende drukverlaging. Ook veranderen voeten naar verloop van tijd, en daarmee de locatie van de hoge drukken onder de voet, waardoor de hulpmiddelen deze drukken op termijn niet genoeg meer verlagen. In dit proefschrift onderzocht Reints mogelijkheden om de huidige problemen met steunzolen en rockerprofielen te verhelpen.

Allereerst ontwikkelde Reints zogenoemde instelbare rockerprofielen, die je makkelijk kunt aanpassen als de locaties van de drukpunten veranderen. Bij gezonde vrijwilligers bleken deze profielen wel degelijk de druk flink konden verlagen. Er waren echter grote individuele verschillen, wat aangeeft dat het ontwerp van een rockerprofiel erg persoonsgebonden is. Daarnaast ontwikkelde en testte Reints ook een zichzelf aanpassende inlegzool. Deze zool bestaat uit ongeveer honderd kleine elementen waarvan het oppervlak omlaag beweegt wanneer de druk boven een bepaalde grenswaarde komt. Deze inlegzool bleek in de testen vooral van waarde in combinatie met het instelbare rockerprofiel, zowel bij gezonde proefpersonen als bij patiënten. Maar Reints hoopt de inlegzool in de toekomst nog verder te ontwikkelen en te verbeteren.

Curriculum Vitae

Roy Reints (1989) studeerde Biomedical Engineering aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn promotieonderzoek op de afdeling Revalidatiegeneeskunde was hij verbonden aan onderzoeksinstituut SHARE van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Momenteel is hij werkzaam als Senior engineer R&D bij Johnson & Johnson. De titel van zijn proefschrift luidt: “On the design and evaluation of adjustable footwear for the prevention of diabetic foot ulcers”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram