• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Karakteriseren van het door straling veroorzaakte proces van vroege veroudering in de speekselklier

Print 
Datum: 04 december 2019
Tijd: 11:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. R.P. Coppes

Julie Peng: Radiation-induced cellular senescence in salivary glands​

Veroudering is een proces dat optreedt bij het verstrijken van het leven. Biologisch gezien betekent dit dat bij veroudering cellen in een orgaan kunnen stoppen met delen en vervolgens voor het orgaan nadelige factoren kunnen produceren en de functie kunnen verminderen. Deze verouderde cellen worden senescente cellen genoemd. Verschillende studies hebben aangetoond dat senescente cellen mogelijk betrokken kunnen zijn bij de progressie van verschillende ziekten, zoals longfibrose, kanker, neurodegeneratieve ziekten en atherosclerose. Daardoor zijn deze senescente cellen een aantrekkelijk therapeutisch doelwit.

Verlies van speekselproductie resulterend in het droge mond syndroom (xerostomie) is een ernstige bijwerking van radiotherapie voor hoofd-halskanker en wordt veroorzaakt door het met de tumor mee bestralen van de speekselklieren. De door straling geïnduceerde cellulaire senescentie (of vroege veroudering) blijkt een belangrijke rol te spelen in het ontstaan van het verlies in speekselklierfunctie.

Peng had met haar proefschrift als doel om het door straling veroorzaakte proces van vroege veroudering in de speekselklier te karakteriseren en vervolgens te moduleren, zodat het regeneratieve potentieel van de klier geoptimaliseerd wordt.
Ze heeft, zowel in het lab gekweekte mini-orgaantjes (organoïden) als in speekselklierweefsel, vastgesteld dat bestraling inderdaad cellulaire senescentie kan veroorzaken.
Daarnaast werd een nieuwe door straling geïnduceerde senescentie marker, Glial Cell Derived Neurotrophic Factor (GDNF), geïdentificeerd. Tevens werd in een preklinisch model aangetoond dat selectieve eliminatie van vroeg verouderde senescente cellen de speekselproductie na bestraling kan verbeteren.

Haar onderzoek zou mogelijk een nieuwe weg kunnen openen voor de behandeling van door straling geïnduceerde xerostomie en mogelijk ook andere bijwerkingen van radiotherapie. Tevens zou de hierdoor verbeterde omgeving binnen de klier de werking van stamceltransplantatie-therapie kunnen verbeteren. Dit onderzoek zou kunnen leiden tot een toekomstige verbetering kwaliteit van leven van patiënten met hoofd-halskanker.

Curriculum Vitae

Xiaohong Peng (1988) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Wuhan, China. Daarna was zij werkzaam als arts niet in opleiding tot specialist (ANIOS) bij de afdeling Oncologische Gynaecologie in het Zhongnan Hospital, China. Haar promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Biomedische Wetenschappen van Cellen & Systemen, sectie Moleculaire Celbiologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen. De titel van haar proefschrift luidt: “Radiation-induced cellular senescence in salivary gland”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram