• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Slaap- en vermoeidheidsklachten bij offshore werknemers

Print 
Datum: 03 april 2019
Tijd: 12:45
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. U. Bultmann, prof.dr. S. Brouwer

​Vanessa Riethmeister:Sleep and fatigue offshore

Slaap- en vermoeidheidsklachten hebben een negatieve invloed op de gezondheid, veiligheid, productiviteit en duurzame inzetbaarheid van werknemers. De offshore olie- en gasindustrie kent hoge prevalenties van vermoeidheid en slaperigheid in het kader van ploegendiensten en/of lange of onregelmatige werktijden.
Het doel van het proefschrift van Riethmeister is de kennis over slaap- en vermoeidheidsklachten tijdens offshore dagdienstrotaties te vergroten, gedurende periodes van twee weken op het booreiland, gevolgd door twee weken van het booreiland af.
In het bijzonder onderzocht ze de prevalentie, het beloop en de voorspellers van slaap- en vermoeidheidsklachten en hieraan gerelateerde constructen als slaapkwaliteit, slaapduur en slaperigheid.

Ze ondervond dat slaap- en vermoeidheidsproblemen groter worden gedurende de offshore werkdag(en). In totaal liep het slaaptekort van offshore werknemers op tot meer dan 2,5 nachten onafgebroken slaap. Ze laat zien dat slaap- en vermoeidheidsklachten potentiële operationele gezondheids- en veiligheidsrisico’s zijn. Daarnaast worden potentiële perioden met een verhoogd vermoeidheidsrisico geïdentificeerd. Deze bevindingen zijn van belang voor de discussie over de lengte van (offshore) werkperioden en de wijze waarop bestaande vermoeidheidsrisico’s beheerst dienen te worden.

Curriculum Vitae

Vanessa Riethmeister (1988) studeerde Clinical and Psychosocial Epidemiology (MSc) en Arbeids- en Organisatiepsychologie (MSc) aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Daarna is zij werkzaam als gezondheids- en veiligheidsspecialist en analist bij de Royal Dutch Shell in Den Haag. Haar promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Gezondheidswetenschappen, Sociale Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) aan de RUG. De titel van haar proefschrift luidt: Sleep and fatigue offshore.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram