• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Betere diagnose en behandeling van tuberculose

Print 
Datum: 18 september 2019
Tijd: 14:30
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. T.S. van der Werf

​Morita Saktiawati: Improving weak links in the diagnosis and treatment of tuberculosis

Tuberculose is een van de dodelijkste infectieziekten ter wereld, dus is het van belang om patiënten met deze ziekte snel te identificeren om de tijd dat de patiënt besmettelijk is te verkorten. Ook leidt een snelle diagnose tot een gerichtere behandeling, wat ervoor kan zorgen dat de patiënt minder medicijnen hoeft te nemen. Dit is belangrijk, want steeds meer vormen van tuberculose worden ongevoelig voor veelgebruikte medicijnen. In dit proefschrift bekijkt Saktiawati manieren om de diagnose en behandeling van tuberculose in Yogyakarta te verbeteren.

Om te bepalen of iemand tuberculose heeft analyseren artsen in Yogyakarta het longslijm, analyseren ze röntgenfoto’s van de longen en bekijken ze klinische symptomen. Deze aanpak blijkt erg accuraat, slechts 4,4 procent van de diagnoses was incorrect. Het stellen van de diagnose op deze manier kost echter wel veel tijd en infrastructuur: het is niet geschikt om mensen in de dorpen en stadswijken zelf makkelijk te testen. Daarom onderzocht Saktiawati het gebruik van een elektronische neus die verschillende vluchtige moleculen detecteert en met kunstmatige intelligentie analyseert. Dit systeem bleek handzaam en makkelijk in gebruik, maar het was nog niet gevoelig genoeg om echt in te zetten. Saktiawati raadt aan om dergelijke handzame diagnostische testen verder te ontwikkelen voordat ze goed ingezet kunnen worden.

Met de hulp van wiskundige modellen heeft Saktiawati ook een optimaal model ontwikkeld om de effectiviteit van de behandeling te meten. Normaal nemen artsen hiervoor zo’n tien keer bloed af bij de patiënt, maar uit het model van Saktiawati blijkt dat alleen bloedafname op 2, 4 en 8 uur na de inname van de medicatie ook een betrouwbaar beeld geeft. Dit model maakt het ook mogelijk om patiënten individueel te behandelen en behandelingen snel aan te passen waar nodig.

Curriculum Vitae

Morita Saktiawati (1984) studeerde Geneeskunde aan de universiteit Gadjah Mada in Yogyakarta, Indonesië. Tijdens haar promotieonderzoek was zij verbonden aan onderzoeksinstituut GUIDE van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Inmiddels werkt zij als docent en onderzoeker bij de Universitas Gadjah Mada. De titel van haar proefschrift luidt: “Improving weak links in the diagnosis and treatment of tuberculosis”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram