• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Belangrijke factoren die bijdragen aan stressreacties geïdentificeerd

Print 
Datum: 24 november 2020
Tijd: 09:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. A. Aleman

​Yuanyuan Xin: Motivation, reward and stress: individual difference and neural basis

Stress is overal aanwezig in ons dagelijks leven. De meeste mensen kunnen hier normaal mee omgaan, en zijn in staat flexibel om te gaan met de eisen die aan ze wordt gesteld. Er zijn ook mensen die te sterk of juist afgestompt reageren op stress, en zij hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van psychiatrische en psychosomatische aandoeningen. In dit proefschrift onderzocht Xin daarom verschillende aspecten die gerelateerd zijn aan stressreacties, en de reacties in de hersenen die mogelijk een rol spelen.

Uit het onderzoek van Xin bleek onder andere dat persoonlijkheidskenmerken, recente levensgebeurtenissen en cognitieve vaardigheden de intensiteit van stressreacties kan beïnvloeden. Daarnaast vond ze dat acute stress een rol speelt bij het verwerken van beloningen door de hersenen, omdat de stress het anticiperen op beloningen verhoogt. Ook intrinsieke motivatie speelt hier een rol, want deze heeft invloed op de besluitvorming over beloningen.

Deze bevindingen suggereren dat het reageren op stress een interactief proces is dat samenhangt met emotieverwerking, motivatie, beloningen en cognitieve controle. Volgens Xin kunnen deze resultaten helpen bij het ophelderen van de psychologische en neurale mechanismen van kwetsbaarheid en veerkracht van stress, en zo uiteindelijk bijdragen aan het voorkomen, beheersen en behandelen van stressstoornissen.

Curriculum Vitae

Yuanyuan Xin (1990) studeerde Toegepaste Psychologie aan de Shaanxi Normal University in Xian, China en behaalde haar master in Cognitieve Psychologie aan Southwest University in El Paso, Verenigde Staten. Haar promotieonderzoek vond plaats bij het Cognitive Neuroscience Center van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De titel van haar proefschrift luidt: “Motivation, reward and stress: individual difference and neural basis”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram