• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Effect van sigarettenrook op darmepitheel

Print 
Datum: 01 juli 2020
Tijd: 09:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. K.N. Faber en prof.dr. G. Dijkstra

​Yingying Cui: Epithelial and subepithelial players in chronic intestinal disease

Een belangrijke barrière in je darmen is het zogenoemde darmepitheel en de subepitheliale lagen. Deze barrière neemt essentiële voedingsstoffen op uit de voeding en beschermt je daarnaast tegen potentieel schadelijke stoffen en ziekteverwekkers. Veel chronische darmziekten zoals darmkanker en de ziekte van Crohn ontstaan door verstoringen in dit darmepitheel. We weten dat het roken van sigaretten ook een risicofactor is voor het ontstaan van deze ziekten, maar hoe sigarettenrook het darmepitheel precies beïnvloedt is nog niet bekend. In dit proefschrift onderzoekt Cui daarom het effect van sigarettenrook op het darmepitheel, en analyseert ze het mogelijke medicijn pirfenidon.

Voor het onderzoek gebruikte Cui menselijke darmepitheelcellen en subepitheliale darmfibroblasten. De sigarettenrook bleek onder andere de stamcellen in het darmepitheel dusdanig te beïnvloeden dat ze niet goed meer konden groeien en differentiëren. Dit effect gaven de cellen mee aan nieuwe cellen, waardoor de schade onomkeerbaar was. Korte blootstelling aan sigarettenrook kan dus langdurig effect hebben op het darmepitheel, en zo de kans op darmkanker verhogen. Daarnaast analyseerde Cui de expressie van het VAP-1 eiwit in darmcellen van rokende en niet-rokende mensen. Dit eiwit is betrokken bij chronische darmontsteking. Het eiwit bleek meer aanwezig bij rokende mensen, wat de theorie bevestigt dat sigarettenrook darmontstekingen kan verergeren.

Tot slot onderzocht Cui het effect van het medicijn pirfenidon op fibrose – littekenvorming – in darmfibroblasten. Het medicijn bleek de fibrose te remmen, en Cui vond dat dit mede te maken had met de onderdrukking van collageen I productie. Dit biedt mogelijk een interessant nieuw aanknopingspunt voor behandeling van darmfibrose, wat veel voorkomt bij de ziekte van Crohn.

Curriculum Vitae

Yingying Cui (1989) studeerde Klinische geneeskunde aan de Zhengzhou Universiteit in China. Tijdens haar promotieonderzoek was zij verbonden aan de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van het GUIDE-instituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Inmiddels is zij werkzaam als arts in het Sun Yat-Sen University Cancer Centre. De titel van haar proefschrift luidt: “Epithelial and subepithelial players in chronic intestinal disease”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram