• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Vertrouwen belangrijke factor voor optreden van secundaire stoornissen bij patiënten met dwarslaesie

Print 
Datum: 30 september 2020
Tijd: 14:30
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. M.W.M. Post en prof.dr. J.H.B. Geertzen

​Tijn van Diemen: Self-management, self-efficacy, and secondary health conditions in people with spinal cord injury

Een dwarslaesie is een relatief zeldzame aandoening waarbij mensen naast verlammingen en gevoelsstoornissen ook problemen kunnen krijgen met blaas en darm. Patiënten met een dwarslaesie moeten in staat zijn om de zorg van hun lichaam goed te managen, anders kunnen er secundaire stoornissen ontstaan zoals doorligwonden en blaasontsteking, maar ook angst en depressieve gevoelens.
In dit proefschrift onderzoekt Van Diemen hoe het gesteld is met het zelfmanagement en vertrouwen van mensen die onlangs een dwarslaesie hebben opgelopen, en of ze last hebben van secundaire stoornissen.

Tijdens zijn onderzoek maakte Van Diemen gebruik van data uit de cohortstudies “ZELF-DOEN” en “Omgaan met een dwarslaesie”. Uit zijn onderzoek bleek dat het vertrouwen van de patiënten een grote rol speelt in het optreden van mentale secundaire stoornissen. Voor lichamelijke secundaire stoornissen werd dit verband nog niet aangetoond. Verder vond Van Diemen dat het voor de klinische praktijk handig zou zijn als in de vragenlijsten het toestandsbeeld van iemands vertrouwen beter in kaart wordt gebracht. Gezien het belang van dit vertrouwen zou hier ook binnen de revalidatie meer nadruk op moeten komen liggen.

Curriculum Vitae

Tijn van Diemen (1969) studeerde Psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens zijn promotieonderzoek was hij verbonden aan het SHARE Instituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Inmiddels is hij werkzaam als GZ-psycholoog en onderzoeker bij de Sint Maartenskliniek. De titel van zijn proefschrift luidt: “Self-management, self-efficacy, and secondary health conditions in people with spinal cord injury.”

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram