• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Resultaten reconstructieve chirurgie voor wondsluiting in kaart gebracht

Print 
Datum: 24 september 2018
Tijd: 14:30
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof dr H.J. Hoekstra, dr. S.O.P. Hofer

​Jelena Slump: The role of reconstructive surgery in the treatment of soft tissue sarcomas

Bij de behandeling van veel patiënten met weke delen sarcomen is wondsluiting door middel van reconstructieve chirurgie tegenwoordig niet meer weg te denken. Dat dit in vergelijking met primaire wondsluiting niet gepaard gaat met een verhoogd risico op postoperatieve complicaties stelt Jelena Slump vast in haar promotieonderzoek. Ook concludeert zij dat niet de tumorlocatie en preoperatieve bestraling de belangrijkste risicofactoren vormen voor complicaties in deze patiëntengroep, maar de aanwezigheid van andere ziekten, een hoog BMI, grote tumoren of een vergevorderde ziekte.

‘Sarcomen van de weke delen’ zijn zeldzame, kwaadaardige tumoren in de steun- en tussenweefsels van het lichaam, zoals bijvoorbeeld de huid, het bindweefsel, het lichaamsvet en spieren. Deze tumoren ontstaan in veel gevallen op de ledematen, ze vertonen een lokaal agressieve groeiwijze en hebben een hoog risico op uitzaaiingen. In het verleden bestond de behandeling daarom meestal uit een amputatie van het aangedane ledemaat. Tegenwoordig kan echter meer dan 80% van de patiënten ledemaat-sparend behandeld worden.

Met reconstructieve chirurgie kunnen belangrijke structuren zoals zenuwen, bloedvaten, spieren en bot gereconstrueerd worden of met vitaal weefsel worden bedekt. Dat gebeurt door middel van een ‘vrije lap’ waarbij het transplantaat helemaal losgemaakt wordt van zijn omgeving en opnieuw wordt ingehecht op een andere plaats waardoor de bloedcirculatie wordt verbroken. Dit is technisch de meest complexe methode.
Een andere methode is de ‘gesteelde lap’ waarbij het weefsel uit de omgeving over de wond wordt gedraaid en de bloedvoorziening intact blijft. Lapreconstructies zorgen voor een spanningsloze wondsluiting met goed doorbloed weefsel, waardoor het effect van eerder geïdentificeerde risicofactoren voor complicaties mogelijk kleiner wordt.

De technische complexiteit van deze reconstructieve procedures hebben volgens Slump geen consequenties voor postoperatieve complicaties. Ook trof de promovenda weinig verschil aan tussen de uitkomsten van beide reconstructiemethodes, al is dat volgens haar waarschijnlijk te verklaren door de expertise van de chirurgen en een goede lapselectie. Het onderzoek onderstreept daarmee opnieuw het belang van gespecialiseerde sarcoomcentra voor patiënten.

Curriculum Vitae

Jelena Slump (1988) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichte haar onderzoek binnen de afdeling Oncologische Chirurgie en onderzoeksinstituut CRCG van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in samenwerking met de afdeling Plastische en Reconstructieve Chirurgie in Toronto General Hospital, Toronto, Canada. Slump werkt nu in het Martini Ziekenhuis en begint in december 2018 als arts op de afdeling Plastische Chirurgie in het UMCG. De titel van haar proefschrift is: "The role of reconstructive surgery in the treatment of soft tissue sarcomas".

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram