• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Ondervoeding bij patiënten met hoofd-halskanker

Print 
Datum: 10 april 2019
Tijd: 14:30
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. J.L.N. Roodenburg, prof.dr. C.P. van der Schans

​Martine Sealy: Assessment of malnutrition in patients with head and neck cancer: a multidimensional approach

Patiënten met hoofd-halskanker hebben een hoog risico op ondervoeding door een tekort aan voedingsstoffen en een veranderde voedingsbehoefte. Zowel de ziekte zelf, de lokalisering van de tumor in de voedingsweg en de bijwerkingen van de vaak ingrijpende behandeling bestaande uit chirurgie en bestraling (al dan niet gecombineerd met chemotherapie), zorgen ervoor dat er onvoldoende in de verhoogde voedingsbehoefte kan worden voorzien.
Om ondervoeding vroegtijdig te kunnen behandelen of voorkomen is tijdige herkenning ervan nodig, evenals tijdige herkenning van risicofactoren. Het is een belangrijke stap in het voedingszorgproces van patiënten met kanker, stelt Sealy. Naast verlies van spiermassa kan verlies van spierfunctie, zoals spierkracht, worden beschouwd als een kenmerk van ondervoeding. Mogelijk kan voldoende beweging verlies van spiermassa en  functie voorkomen tijdens en na de behandeling van patiënten met hoofd-halskanker.

In haar proefschrift bestudeerde Sealy de diagnostische waarde van diverse methoden voor het beoordelen van ondervoeding. Ook vertaalde en maakte ze de Patient-Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA) vragenlijst, het ondervoedingsinstrument dat wereldwijd het meest gebruikt wordt bij patiënten met kanker, beschikbaar voor de Nederlandse setting. Daarnaast verkende ze denkpatronen die motivatie voor lichamelijke activiteit kunnen beïnvloeden bij patiënten met hoofd-halskanker.

Uit haar proefschrift blijkt dat het nog steeds een uitdaging is om de meest passende en effectieve werkwijze te vinden voor preventie en behandeling van ondervoeding bij patiënten met hoofd-halskanker. De Nederlandse versie van PG-SGA lijkt een passend instrument voor de screening en vaststelling van (risico op) ondervoeding en levert informatie voor interventies op maat. Doordat ondervoeding een zeer complex probleem is, is een interdisciplinaire aanpak daarbij van belang. Bij een dergelijke aanpak is het noodzakelijk aandacht te besteden aan voldoende inname, lichaamssamenstelling (met name spiermassa) en lichaamsfunctie (zoals spierkracht) en mogelijke invloed van voldoende beweging en ontstekingsfactoren.

Curriculum Vitae

Martine Sealy (1972) studeerde eerst Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool Groningen en behaalde later haar master Evidence Based Practice in Health Care aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is werkzaam als docent-onderzoeker bij de Academie voor Gezondheidsstudies van de Hanzehogeschool Groningen. Haar promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie in het Universitair Medisch Centrum Groningen en het lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing van de Hanzehogeschool Groningen. De titel van haar proefschrift luidt: Assessment of malnutrition in patients with head and neck cancer: a multidimensional approach.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram