• Tekstgrootte
 Mijn UMCG  

Ontwikkeling van lever- en alvleeskliercellen uit multipotente stamcellen

Print 
Datum: 30 januari 2017
Tijd: 09:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof. Dr. P. de Vos, prof. Dr. C. Verfaillie

​Rangarajan Sambathkumar:Development of MAPC derived induced endodermal progenitors. Generation of pancreatic beta cells and hepatocytes

Het is mogelijk om uit cellen, zogenaamde multipotent adulte progenitorcellen (MAPCs), levercellen en insulineproducerende cellen te maken. Dat toont Rangarajan Sambathkumar aan in zijn proefschrift.
De cellen zijn echter nog niet volledig ontwikkeld en verder onderzoek is nodig voordat deze manier van cellen produceren gebruikt kan worden in de behandeling van leverfalen en diabetes Type I.

Als lichaamscellen niet goed functioneren of afsterven, ontstaan ziekten. Zo ontstaat leverfalen door afsterven van levercellen en diabetes type I door het ontbreken of niet goed functioneren van insulineproducerende cellen in de alvleesklier. Men probeert met behulp van pluripotente stamcellen afkomstig van embryo’s nieuwe cellen te produceren, om zo dergelijke aandoeningen te kunnen genezen. Goede pluripotente stamcellen zijn echter moeilijk te verkrijgen. Vaak vormen ze tumoren en het gebruik stuit op ethische bezwaren, waardoor deze techniek geen algemene behandelwijze zal kunnen worden.

Daarom probeerde Sambathkumar om de veel makkelijker te verkrijgen multipotente adulte progenitorcellen (MAPCs) om te vormen tot pluripotente stamcellen. Met behulp van 14 transcriptiefactoren wist hij deze MAPCs inderdaad om te vormen tot stamcellen waaruit spontaan levercellen en insulineproducerende cellen ontstonden. Helaas waren deze cellen nog niet volledig gespecialiseerd. De cellen bleken zich in muizen verder te specialiseren, zonder daarbij tumoren te veroorzaken. Sambathkumar concludeert dat de multipotente cellen die hij gebruikt een goed alternatief zijn voor de veel moeilijker te verkrijgen pluripotente embryonale stamcellen, waardoor toepassing bij de mens dichter bij komt. Ook vindt hij dat meer onderzoek nodig is om de cellen verder te laten specialiseren.

Curriculum Vitae

Rangarajan Sambathkumar (1987) behaalde zijn Master of Science aan de universiteit van Manipal, Bangalore in 2010. Zijn onderzoek valt binnen het onderzoeksprogramma Tranlational Immunology Groningen. Ook het stamcelinstituut van de Universiteit Leuven was bij het onderzoek betrokken. Het onderzoek werd gefinancierd door het Diabetes Fonds. De titel van zijn proefschrift is “Development of MAPC derived induced endodermal progenitors. Generation of pancreatic beta cells and hepatocytes”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram