• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Begoña Ruiz Núñez: Het effect van leefstijl op het lichaam

Print 
Datum: 25 april 2018
Tijd: 16:15
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof. dr. F.A.J. Muskiet, prof. dr. I.P. Kema

​Leefstijl is een belangrijke oorzaak van chronische ziekten als diabetes. Begoña Ruiz Núñez onderzocht in haar proefschrift het effect van leefstijl en voedingspatroon op het lichaam. In een verkennende studie onderzocht ze de voedingsinname van 55 patiënten die wachtten op een hartoperatie. Aan de hand van de ‘food frequency questionnaire’ (FFQ) van de Division of Human Nutrition van Universiteit Wageningen werd hun voedingspatroon in kaart gebracht. Hoewel de voedingsinname vergelijkbaar bleek met de gezonde Nederlandse bevolking, voldeed de inname van groente, fruit, vezels, vitamine D en visolie vetzuren niet aan de aanbevolen hoeveelheid. Ruiz Núñez stelt dat een onevenwichtige voedingspatroon het risico op ongunstige uitkomsten van een operatie kan vergroten en concludeert derhalve dat het nodig is om te onderzoeken hoe het voedingspatroon vóór een operatie verbeterd kan worden. 

Ook onderzocht Ruiz Núñez of de invloed van een  paleolithische levensstijl. Ze liet schijnbaar gezonde proefpersonen 4 of 10 dagen een leefstijl volgen die lijkt op de leefstijl uit de steentijd. Ze mat risicofactoren voor metabole aandoeningen zoals obesitas en diabetes mellitus, zoals lichaamsgewicht, lichaamsvet, ontsteking en cholesterol. Deze bleken vrijwel allemaal te verbeteren, wat de kans op die aandoeningen kan verkleinen.

Daarnaast onderzocht Ruiz Núñez nog wat specifieke patiëntgroepen: patiënten met sikkelcelanemie op Sint-Maarten kregen een antioxidant (astaxanthine), dat bleek opgenomen te worden in de membranen van rode bloedcellen en kan helpen bij sikkelcelanemie. Ook concludeert ze dat patiënten met het chronische-vermoeidheidssyndroom (CVS) een normaal schildklierhormoon niveau hebben (TSH), maar te weinig vrij-schildklierhormoon, wat overeenkomt met het ‘laag T3-syndroom’, dat op een vorm van winterslaap lijkt. Volgens Ruiz Núñez zijn deze onderzoeken aanwijzingen dat het gezonder is om terug te gaan naar een leefstijl van onze Paleolithische voorouders, maar met behoud van de cultuur van de 21e eeuw.​

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram