• Tekstgrootte
 Mijn UMCG  

Nieuwe techniek vergroot kennis over instabiel DNA

Print 
Datum: 30 december 2016
Tijd: 11:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof. dr. P.M. Lansdorp

​Niek van Wietmarschen: Genome instability: lessons from single-cell sequencing studies

De nieuwe DNA-techniek Strand-seq geeft gedetailleerd inzicht in oorzaken van genoominstabiliteit. Dat concludeert Niek van Wietmarschen in zijn proefschrift. De nieuwe inzichten die deze techniek biedt, dragen mogelijk bij aan het ontwikkelen van een behandeling voor de erfelijke ziekte Bloom syndroom. Bovendien kunnen gekweekte stamcellen met deze techniek beter bestudeerd worden. Die stamcellen kunnen mogelijk gebruikt worden voor de ontwikkeling van nieuwe weefsels en organen.

Een instabiel genoom kan de oorzaak zijn van diverse aandoeningen, bijvoorbeeld Bloom syndroom. Deze ziekte, die veroorzaakt wordt door mutaties in één gen, leidt tot een zeer ernstig ziektebeeld waarbij onder meer sprake is van extreme gevoeligheid voor zonlicht en kanker op zeer jonge leeftijd. De patiënten worden gemiddeld ongeveer 26 jaar oud. Ook bij het ontwikkelen van nieuwe stamcellen, die in de toekomst gebruikt kunnen worden om nieuwe organen of weefsels te laten groeien, speelt genoominstabiliteit een grote rol. Wetenschappers proberen momenteel met behulp van dergelijke stamcellen complete nieuwe muizen te ontwikkelen. Door genoominstabiliteit van de cellen lukt dat nog niet goed.

Van Wietmarschen toont met behulp van de nieuwe techniek Strand-seq aan hoe en waar genoominstabiliteit bij het Bloom syndroom plaatsvindt. Dit is niet eerder zo gedetailleerd ontrafeld en kan bijdragen aan de ontwikkeling van een goede behandeling voor dit syndroom. Bovendien achterhaalt hij met de techniek welke fouten er ontstaan in het DNA van de nieuw gevormde stamcellen, waardoor deze niet kunnen uitgroeien tot levensvatbare muizen.

Curriculum Vitae

Niek van Wietmarschen (1986) studeerde Biomedical Sciences aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichte zijn promotieonderzoek binnen onderzoeksinstituut CRCG. Het onderzoek is onderdeel van het onderzoeksprogramma Damage and Repair in Cancer Development and Cancer Treatmant (DARE) en is gefinancierd door de European Research Council (ERC). Begin 2017 vervolgt hij zijn onderzoek naar genoominstabiliteit als postdoc bij het National Cancer Institute van de National Institutes of Health (NIH), in Bethesda (VS). De titel van zijn proefschrift is ‘Genome instability: lessons from single-cell sequencing studies’.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram